„Drumul rușinii” din Apuseni a luat-o la vale în urma ploilor. Distrus și de inundații în 2021

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.04.2024 - 15:40
„Drumul rușinii” din Apuseni a luat-o la vale în urma ploilor. Distrus și de inundații în 2021 - FOTO: Republica Online

„Drumul rușinii” din Apuseni a luat-o la vale în urma ploilor. Distrus și de inundații în 2021. Localnicii organizează petiții și proteste de 4 ani, însă nimeni nu îi ia în seama.

SHARE

„Drumul rușinii” din Apuseni a luat-o la vale în urma ploilor. Distrus și de inundații în 2021. Localnicii organizează petiții și proteste de 4 ani, însă nimeni nu îi ia în seama. 

DN74A, denumit „Drumul Rușinii” a luat-o iar la vale 

Un segment de 100 de metri al drumului național DN 74A Abrud-Boncești s-a surpat din cauza ploilor abundente din ultimele ore, în localitatea Cărpiniș, județul Alba.

Potrivit Centrului Infotrafic, din cauza precipitațiilor din ultimele ore, pe DN 74A Abrud – Boncești, la kilometrul 8+500 de metri, în localitatea Cărpiniș din județul Alba, carosabilul s-a surpat pe o porțiune de aproximativ 100 de metri, pe sensul de mers către Abrud.

Traficul rutier se desfășoară alternativ, pe celălalt sens, dirijat prin semafoare, fiind restricționat autovehiculelor cu masa maxim autorizată mai mare de 7,5 t. Potrivit viceprimarului din Roșia Montană, Vasile Morariu, în zonă drumarii efectuau lucrări la corpul drumului.

"Am văzut lucrarea lui Dorel la DN 74, în urma ploilor s-a fisurat drumul până la linia albă (...). Pentru evitarea unui accident, îi rog pe cei de la Drumurile Naţionale să ia măsurile necesare - montarea unui semafor, restricţionarea vitezei", a transmis Morariu pe Facebook.

Probleme înregistrate din 2021 pe DN74A 

În 2023, universitarul clujean Irimie Popa a inițiat o petiție pentru refacerea acestui drum afectat de inundațiile din 2021. Inițiatorul transmitea că starea deplorabilă a acestui sector de drum național este o “bătaie de joc” la adresa moților.

Citește și: VIDEO Drumul Județean de 100 milioane euro Iași - Suceava s-a surpat la o lună de la inaugurare

Profesorul UBB a mai inițiat o petiție și o caravană protest pentru refacerea DN 75 Turda Câmpeni în urmă cu doi ani, demers finalizat cu asfaltarea drumului de pe Valea Arieșului. 

Ce a scris acesta în respectiva Petiție: 

„Stimate domnule Director al DRDP CLUJ

Drumul care leagă Abrudul de Câmpeni a fost afectat de inundațiile din luna Iulie 2021. Este surpat în mai multe locații, fiind afectată calea de rulare, rambleurile, debleurile, șanțurile care sunt colmatate, podețele- rupte de viituri, parapeți lipsă, actualmente fiind pusă grav în pericol integritatea corporală a participanților la trafic ca urmare a obstacolelor (surpări ale șoselei, parapeții lipsă, grămezi de balastru basculate pe post de parapeți). Până la zi nu s-a efectuat nicio lucrare pentru repararea sa.

Acesta este un drum circulat, asigurând legătura întregii Văi a Arieșului, din amonte sau din aval de Câmpeni, cu capitala județului, Alba-Iulia.

Drumul național, dintre Câmpeni și Abrud, a devenit o batjocură plină de cinism la adresa noastră, a moților. Constituie o enormă rușine pentru o țară aflată în Uniunea Europeană în anul 2023.

Date fiind cele mai sus arătate, vă solicităm să luați act de:

1. Starea drumului Câmpeni-Abrud, descrisă mai sus;

2. Faptul că noi, moții, ne strigăm durerea, dar o facem cu demnitate;

3. Faptul că vom trece la acțiuni de protest, dacă nu veți lua toate măsurile pentru intrarea în normalitate pe pe DN74 și DN74A de pe raza  Județului Alba;

4. Vorbele lui Avram Iancu, valabile și în acest caz , că ”suntem mulți, ca cucuruzul brazilor, suntem mulți și tari, că Dumnezeu e cu noi” și că noi nu ne vom mai lăsa în asemenea hal de batjocură mult timp.

Citește și: Drumul Expres Oradea – Arad rămâne un vis. „Îngropat” peste 10 ani, tergiversat de încă 3

Pe cale de consecință, încă, VĂ SOLICITĂM să întreprindeți toate demersurile pentru REPARAREA și, mai degrabă MODERNIZAREA DN 74, 74A de la Zlatna la-Câmpeni, cu celeritate pe segmentul de drum dintre câmpeni și Abrud.

Acesta este strigătul de disperare împotriva nepăsării și al indolenței unor autorități care pentru noi au făcut prea puțin în ultimii  treizeci de ani!” a transmis universitarul în petiție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te