De ce l-a demis Cîțu pe Octav Bjoza: ceruse pensii pentru urmașii legionarilor

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 16.03.2021 - 12:24
Octav Bjoza a minimizat Holocaustul, reluând teza că evreii au adus comunismul în România. Sursă imagine: ActiveNews

Premierul Florin Cîțu a precizat că l-a demis pe șeful Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, din funcția de subsecretar de stat, după ce acesta a minimizat Holocaustul și a susținut acordarea de beneficii urmașilor legionarilor.

SHARE

„A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești  aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice.

Mai mult, încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului.

O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România”, a explicat premierul Florin Cîțu, într-un comunicat remis redacției. 

Citește și: Șocant: placa pe care scrie "Mișcarea Legionară", afișată public, nu încalcă legea, spun procurorii

Asociația Foștilor Deținuți Politici: Singurul lucru care poate fi discutat constă în dimensiunile Holocaustului

Anterior, în 2 martie, Octav Bjoza publicase un comunicat de presă în care susținuse, între altele:

- „AFDPR nu contestă existența Holocaustului în România „ciuntită”! Singurul lucru care poate fi discutat constă în dimensiunile Holocaustului, cu precizarea că o astfel de dezbatere nu ar scuza cu nimic ororile săvârșite asupra etniei evreilor – și nu numai.

- Mărul discordiei îl constituie Legea nr. 232/2020, care aduce unele reparații materiale copiilor foștilor deținuți politici, deportați, prizonieri etc. Cu o zi înainte de a fi supusă votului în plenul Parlamentului, la Comisia pentru muncă, trei deputați (Vexler Silviu, Ganț Ovidiu și Adnagi Slavoliub) au cerut membrilor acestei comisii introducerea a încă două articole, „13” – „Prevederile prezentei legi nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, PRECUM ȘI COPIILOR ACESTORA” și „14” în care se spune: „Agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a Municipiului București, ÎN BAZA SESIZĂRILOR primite sau din proprie inițiativă, vor verifica legalitatea drepturilor acordate beneficiarilor acestei legi (…)”.

- Chiar ne-a lovit pe toți ignoranța, amnezia sau mai degrabă relele intenții, lăsând să treacă neobservat faptul că regimul comunist „ilegitim și criminal”, prin așa-zisele „Tribunale ale Poporului”, au trimis la moarte sau la ani grei de temniță și lagăre de exterminare, prin bătăi, înfometare și munci silnice, tot ce a avut acest popor mai demn, mai sfânt, mai bine pregătit profesional. Chiar vreți să vă amintim cine au fost primii trei șefi ai Securității Poporului, care au săvârșit cele mai abominabile crime din lumea comunistă europeană, lucru recunoscut și de marele disident rus Aleksandr Soljenițîn?!? (...)”

Citește și: Lavric (AUR) insistă: îl omagiază în Senat și pe Mircea Vulcănescu, condamnat pentru hitlerism

Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului: Derapajele domnului Bjoza sunt incompatibile cu poziția de demnitar 

Reprezentatul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului, Alexandru Muraru, a declarat, într-un comunicat remis redacției, că „derapajele și declarațiile inacceptabile cu privire la relativizarea Holocaustului ale domnului Octav Bjoza sunt incompatibile cu poziția de demnitar al Executivului” și că pozițiile publice susținute de Octav Bjoza angrenează Guvernul și imaginea României și de aceea nu pot fi tolerate. 

„Exercitarea unei funcții executive presupune respectarea legislației în vigoare în materia condamnării negării Holocaustului. Falsificarea, distorsionarea sau relativizarea realităților Holocaustului de către un demnitar, numit în funcție de către șeful Executivului, aduce atingere gravă angajamentelor și eforturilor pe care România le-a întreprins în ultimele două decenii. Reexaminarea faptelor istorice sub forma negaționismului deflectiv este o formulă întâlnită a negaționiștilor, iar aceasta nu poate fi tolerată, cu atât mai mult, din fruntea unei instituții naționale.

Declarațiile publice ale domnului Octav Bjoza cu trimitere la unele inițiative legislative de modificarea a legii nr. 232/2020 (comunicatul de presă al AFDPR din 12 martie 2021) sunt insultătoare pentru memoria victimelor Holocaustului și pentru urmașii acestora. În condițiile în care în ultimele luni, acțiuni și publice de elogiere a unor persoane condamnate pentru crime de război au fost rostite de la tribuna Parlamentului, în condițiile în care un partid neo-fascist propagă simboluri naziste care ultragiază memoria victimelor Holocaustului, fermitatea unor măsuri de sancționare a acestor derapaje este o urgență”, a explicat Muraru, în comunicatul de presă. 

Bjoza, în 2009, la o comemorare a legionarilor: „De la ei am învățat că nimic nu se poate realiza fără morală”

Octav Bjoza este cunoscut în spațiul public pentru opiniile sale pro-Mișcarea Legionară, decorarea sa în 2014 de către președintele Iohannis stârnind un scandal public.

În 2009, filmat la o comemorare a legionarilor organizată de Noua Dreaptă la Brașov, Bjoza spunea: „N-am lipsit niciodată de la acest eveniment. Este un prilej de pomenire, de comemorare, un prilej cu care trebuie să plecăm de aici mai puternici, cu bateriile încărcate, mai obligaţi în a rezolva ceea ce n-am putut face până acum. Nu sunt legionar, nu am fost şi e prea târziu să mai devin. Dar norocul meu a fost ca la vârsta de 19 ani să fiu educat în temniţele comuniste de unii dintre ei. Mi-au marcat tot restul vieţii. De la ei am învăţat pentru totdeauna că nimic, fiule, nu se poate realiza fără morală. (...) Tot ei mi-au atras atenţia că neamul românesc este bântuit de trădători, de vânzători de ţară şi au avut dreptate. Şi din cauza asta îi voi purta în mintea şi sufletul meu, câte zile voi avea”. 

Citește și: Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului cere sancționarea grupului AUR

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te