Cum vor fi pedepsiți medicii ce trimit pacienții la spitalele private? Lovitură dură pentru doctori

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.12.2023 - 18:01
Cum vor fi pedepsiți medicii care trimit pacienții la spitalele private? Lovitură dură pentru cadre Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Medicii care își trimit pacienții la clinicile private riscă să fie cercetați disciplinar de Colegiul Medicilor din România. Măsurile drastice au fost luate pentru a stopa o practică frecventă.

SHARE

Medicii care își trimit pacienții la clinicile private riscă să fie cercetați disciplinar de Colegiul Medicilor din România. Măsurile drastice au fost luate pentru a stopa o practică frecventă în spitalele de stat din țară.

La nivelul Senatului României a fost depus un proiect de lege prin care se solicită modificarea Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006  privind reforma în domeniul sănătății. 

„Personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare publice nu are dreptul să supună pacientul nici unei forme de presiune sau condiționare pentru a-l determina pe acesta să recurgă la servicii medicale în unități sanitare private.

Nerespectarea obligației constituie abatere disciplinară.

Pacientul are dreptul să beneficieze de asistență medicală de urgență, de asistență stomatologică de urgență și de servicii farmaceutice, în program continuu.

Cum vor fi pedepsiți medicii care trimit pacienții la spitalele private? Lovitură dură pentru cadre

Continuitatea îngrijirilor se asigură prin colaborarea și parteneriatul, exclusiv în interesul pacientului, dintre diferitele unități medicale publice și nepublice, spitalicești și ambulatorii, de specialitate sau de medicină generală, oferite de medici, cadre medii sau de alt personal calificat”, conform proiectului de lege.

După externare paciențîi au dreptul la serviciile comunitare disponibile.

Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 (republicată) privind reforma în domeniul sănătății, publicată în Monitorul Oficial a1 României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

Citește și: Tânără plânsă de un sat întreg după ce a murit la Maternitatea din Botoșani. Familia caută vinovatul

Medicul răspunde disciplinar pentru nerespectarea legilor și regulamentelor profesiei medicale, a drepturilor pacientului, a Codului de deontologie medicală și a regulilor de bună practică profesională, a Statutului Colegiului Medicilor din România, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale CMR, precum și pentru orice fapte săvârșite în legătură cu profesia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea și prestigiul profesiei sau ale CMR.

Citește și: Managerul spitalului unde o mămică a murit ignorată de doctori, numit de PSD. A lucrat la o fermă

Potrivit Statutului Colegiului Medicilor din România, abaterea disciplinară angajează răspunderea disciplinară a făptuitorului, care riscă sancțiuni care pot fi mustrare, amendă, interdicţia de a exercita profesia, mergând până la retragerea calităţii de membru al Colegiului, conform documentul care vizează Răspunderea disciplinară a membrilor Colegiului Medicilor din România.

Autorii acestei inițiative și-au inspirat demersul din prevederi legislative asemănătoare existente atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Regatul Unit al Marii Britanii, arată sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te