Ce va face Vladimir Putin după atentat și după recunoașterea războiului contra Ucrainei

DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 25.03.2024 - 11:41
Ce va face Vladimir Putin după atentat și după recunoașterea războiului contra Ucrainei Foto: profimediaimages.ro
Ce va face Vladimir Putin după atentat și după recunoașterea războiului contra Ucrainei Foto: profimediaimages.ro

Ce consecințe ar putea decurge din atacul terorist de vineri ? Putin tocmai a câștigat cu 87% un scrutin despre care întreaga lume democratică a spus că nu a fost nici liber, nici corect. Dar șeful de la Kremlin consideră că alegerile i-au reafirmat legitimitatea.

SHARE

Putin tocmai a câștigat cu 87% un scrutin despre care întreaga lume democratică a spus că nu a fost nici liber, nici corect. Dar șeful de la Kremlin consideră că alegerile i-au reafirmat legitimitatea și nu-și poate permite riscul să se arate slab după un astfel de eveniment. Întărirea represiunii și o mobilizare pe scară largă ar fi primele consecințe. 

Ce va face Vladimir Putin după atentat și după recunoașterea războiului contra Ucrainei

În prima sa ieșire de după atentatul de la Moscova, președintele Putin a aruncat vina asupra dușmanilor săi din Ucraina. Și poate că ar fi făcut-o cu mult mai apăsat dacă o filială a Statului Islamic nu și-ar fi revendicat în scurt timp responsabilitatea pentru atac. 

Citește și:  Rusia, plan de distrugere a podurilor feroviare prin care petrolul din România ajunge în Ucraina

Faptul că ISIS-K, o grupare cu legături în Afganistan, dar în care activează numeroși cetățeni ai Tadjikistanului, este responsabil pentru atac este un adevăr foarte incomod pentru Putin.

Înseamnă că el a ignorat avertismentul SUA din 7 martie, cu privire la un atac iminent. Dictatorul de la Kremlin a caracterizat avertismentul drept „șantaj” menit să destabilizeze societatea rusă. 

Serviciile americane arată din nou că știu mai bine ce se întâmplă în Rusia

O altă problemă jenantă pentru Putin: după ce, în ianuarie-februarie 2022, americanii au descris în detaliu planurile invaziei rusești în Ucraina. Pare că serviciile americane arată din nou că știu mai bine ce se întâmplă în Rusia decât serviciile lui Putin.

Citește și: ISW: Rusia și-a înscenat un atac la Kremlin pentru a pregăti populația pentru o nouă mobilizare

Cu toate acestea, Putin va încerca cu siguranță să profite de starea incertitudine și teamă care a cuprins societatea rusă după atentat. 

Putin ar putea folosi momentul pentru a întări represiunea

Putin ar putea cere mai multe resurse pentru a fi acordate serviciilor de securitate, dat fiind atentatul de la Moscova. De asemenea, ar putea folosi momentul pentru a întări și mai mult represiunea.

Citește și: Cei 4 atacatori ISIS care au ucis 137 de persoane la Moscova, arestați. Riscă soarta lui Navalnîi

Deputații ruși au cerut deja revenirea la pedeapsa cu moartea pentru terorism, pedeapsă care nu a fost ștearsă în mod explicit din legislație.

Problema este că definiția terorismului este una foarte ambiguă în Rusia lui Putin. La limită, orice opozant sau organizație care nu susține puterea ar putea cădea sub incidența ”terorismului”. Inclusiv comunitatea LGBT+. 

Ce semnal este trimis poporului rus

Atentatul de la Moscova a venit la doar o zi după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului a recunoscut că atacarea Ucrainei reprezintă un act de război.

El s-a abătut de la linia oficială a Kremlinului, care definea invazia drept „operațiune militară specială”. Pentru experții în chestiuni rusești, aceasta nu este o simplă scăpare.

Într-un mesaj postat pe rețeaua X, preluat de Agenția Reuters, Mark Galeotti, autorul mai multor cărți despre Putin și Rusia, consideră că Peskov a transmis un semnal puternic publicului rus.

În opinia analistului, referirea la „mobilizarea internă” este de fapt cheia: Kremlinului vrea ca fiecare rus să intre într-o mentalitate de război și să realizeze că acum nu există o cale de mijloc între a fi patriot și a fi trădător - așa cum le definește Putin.

O graniță psihologică

NBC News o citează pe Tatiana Stanovaya, expert la Carnegie Endowment for International Peace.

Ea consideră că trecerea de la ”operațiune militară specială” la ”război” marchează o graniță psihologică, dincolo de care atât populația, cât și elitele se vor confrunta cu cerințe mult diferite, a spus experta pe rețeaua Telegram.

Konstantin Sonin, un economist de origine rusă de la Universitatea din Chicago, a declarat pentru Newsweek că un factor care l-a descurajat pe Putin de la o mobilizare deschisă în masă a fost tocmai narațiunea că Rusia nu duce un război.

„Anunțarea unei mobilizări va fi o îndepărtare drastică de această viziune și ieșirea bruscă dintr-o bulă informațională”, continuă economistul rus.

Pur și simplu, în Rusia nu va mai fi loc pentru ”neutralitate” în raport cu regimul și obiectivele acestuia. 

Odată acceptat cuvântul ”război” și ținând cont de acuzațiile la adresa Ucrainei legate de atentat, Putin va încerca probabil să mobilizeze un alt val de recrutați pentru a umple rândurile armatei sale înaintea unei ofensive anticipate de primăvară pentru războiul său din Ucraina. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te