Ce se întâmplă cu prețul internațional al cafelei robusta? Vești proaste, inclusiv pentru români

DE Catinca Doboș | Actualizat: 27.04.2024 - 14:48
Ce se întâmplă cu prețul internațional al cafelei robusta? Vești proaste, inclusiv pentru români. Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Ce se întâmplă cu prețul internațional al cafelei robusta? Vești proaste, inclusiv pentru români. Vietnamul, unul dintre cei mai mari producători de cafea robusta din lume, se confruntă cu o recoltă slabă, din cauza condițiilor climatice nefavorabile.

SHARE

Prețul cafelei robusta va continua să crească la nivel mondial, iar consecințele vor fi vizibile și în România. Tezaurizarea boabelor și vremea nefavorabilă vor exacerba criza de aprovizionare din Vietnam, unul dintre cei mai mari producători de cafea robusta din lume, folosită de anumiți consumatori pentru espresso, relatează un articol Bloomberg.

Citește și: A băut o cafea de la un tonomat din aeroport și a făcut șoc anafilactic. Ce se afla în pahar?

Cafeaua robusta este mai ușor și mai ieftin de cultivat decât cafeaua arabica, dar reprezintă doar 25-30% din recolta mondială de cafea, din cauza cererii mai mici. 

Cu toate acestea, prețurile locale la cafea din Vietnam au ajuns la un maxim istoric în acest an, deoarece fermierii și intermediarii continuă să păstreze boabele pentru a nu pierde oferte mai bune după o recoltă slabă în perioada 2023-2024. 

Citește și: Cea mai scumpă cafea din lume costă 2.500 de dolari pe kilogram. Ce o face atât de specială?

Acest lucru a îngreunat aprovizionarea exportatorilor și a declanșat un val record de neplată la contractele existente.

Schimbările climatice afectează recolta

Schimbările climatice alimentează o vreme din ce în ce mai neregulată, iar condițiile mai uscate vor agrava situația, fiind așteptat un deficit global pentru al patrulea an la rând.

Citește și: Care e cea mai veche cafenea din Țara Românească? Rezistă de 200 ani. Eminescu și Caragiale, clienți

Vietnamul reprezintă aproximativ o treime din oferta mondială de boabe robusta, care sunt utilizate în mod obișnuit pentru băuturi instant și cafea espresso.

Prețul cafelei robusta va crește

Fermierii și intermediarii se așteaptă ca prețul boabelor să ajungă până la 27 de lei pe kilogram, în creștere de la nivelul actual de aproape 24 de lei.

Oscilațiile prețurilor la mărfurile de bază au nevoie de timp pentru a se filtra la nivelul comerțului cu amănuntul, iar creșterile mai mici ale costului arabica - celălalt soi major la nivel mondial - ajută la protejarea unei părți din lovitură pentru consumatorii de cafea.

Citește și: De ce nu e sănătos să bei o cană de cafea imediat după trezire? La ce oră poți bea prima ceașcă?

Cu toate acestea, directorul general al unei firme care produce cafea instant și capsule, a declarat săptămâna aceasta că prețurile la robusta vor rămâne probabil volatile „pentru o perioadă de timp".

Seceta, de vină pentru recolta slabă de cafea robusta din Vietnam

Vremea caldă și uscată care a ars zone întinse ale națiunii din Asia de Sud-Est a provocat îngrijorări cu privire la următoarea recoltă.

Multe lacuri folosite pentru irigarea culturilor de cafea sunt în stare critică, iar sursele de apă subterane au fost epuizate, a declarat Trinh Duc Minh, șeful Asociației Cafelei Buon Ma Thuot din provincia Dak Lak, Vietnam.

Citește și: Cum trebuie preparată cafeaua decofeinizată ca să nu fie periculoasă pentru organism?

„Nu avem apă pentru fermele noastre", a declarat Nguyen The Hue, care cultivă cafea pe șase hectare în provincia vecină Gia Lai. „Dacă seceta persistă, nu vom avea multe boabe noi pe care să le vindem în noul sezon."

Recolta de cafea robusta, din ce în ce mai slabă, în Vietnam

Minh preconizează că recolta din 2024-25 din provincie ar putea fi cu 15% mai mică decât cea estimată de 520.000 de tone colectată în 2023-24 - care este în scădere față de anul precedent.

Fermierii și intermediarii au eșuat probabil să livreze între 150.000 de tone și 200.000 de tone de boabe contractate de când Vietnamul a început recolta 2023-2024 în octombrie, potrivit estimărilor a șapte comercianți compilate de Bloomberg. Acest lucru este echivalent cu aproximativ 10%-13% din recoltă.

Citește și: De ce nu e bine să bem cafea înainte să mergem la cumpărături. Ce efect are asupra noastră

În cadrul unei întâlniri găzduite de asociația cafelei din Vietnam, Nestle SA a declarat că societatea a trebuit să se aprovizioneze cu mai multe boabe din Brazilia, Indonezia și India pentru a menține aprovizionarea fabricilor sale globale.

Cel mai mare exportator al țării - Intimex Group - a declarat luna aceasta că Vietnamul a trebuit să importe aproximativ 200.000 de tone de boabe anul trecut, o măsură care a continuat până în 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te