Misterul morții lui Aleksei Navalnîi, ce spun deținuții. Cadavrul, păzit de polițiști

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.02.2024 - 18:47
Misterul morții lui Aleksei Navalnîi, ce spun deținuții - Foto: Profimedia Images (imagiine cu caracter ilustrativ)

Misterul morții lui Aleksei Navalnîi. Ce spun deținuții? Cadavrul, păzit de polițiști. Trupul lui Alexei Navalnîi prezintă semne de vânătăi cauzate de faptul că a fost ținut apăsat în timp ce acesta a suferit o comoție de natură nedefinită.

SHARE

Misterul morții lui Aleksei Navalnîi. Ce spun deținuții? Cadavrul este păzit de polițiști, până la sosirea medicilor legiști din Moscova.

Rănile ar fi în concordanță cu declarația autorităților ruse că liderul opoziei ruse ar fi suferit un atac convulsiv, potrivit publicației independente Novaya Gazeta Europe, care a vorbit cu un medic legist.

Misterul morții lui Aleksei Navalnîi. Ce spun deținuții? Cadavrul, păzit de polițiști

În cazul unui posibil tromboembolism, cheagul de sânge s-ar fi putut desprinde de la sine, dar ar fi putut fi declanșat și de un impact fizic - de exemplu, prin lovirea în locul în care s-a format cheagul de sânge, ceea ce duce la ipoteza uciderii liderului opoziției ruse.

Deținuții cred că Aleksei Navalnîi ar fi murit nu vineri, ci joi seara, după cum s-au comportat gardienii.

Acesta este exact tipul de informații pe care o autopsie inițială le-ar oferi în mod normal, numai că această primă autopsie nu s-a făcut.

„Dacă rudele lui nu reușesc să aducă experți independenți să participe la prima autopsie, va fi dificil să fie contestată ora oficială a morții și să fie recreată succesiunea evenimentelor care au precedat decesul lui Navalnîi”, a declarat legistul.

Novaya Gazeta Europe a aflat că trupul lui Aleksei Navalnîi se află la morga Spitalului Clinic Districtual Salekhard. Sâmbătă, încă nu fusese efectuată nicio autopsie, au spus surse.

În urma morții subite a lui Navalnîi, de vineri, trupul său a fost dus inițial în orașul Labitnangi, la 36 de kilometri distanță de colonia penală unde a murit, în satul Kharp din districtul autonom Yamalo-Nenets din nordul Rusiei.

 Cadavrul a fost transferat vineri la Spitalul Clinic Districtual din capitala regională Salekhard.

Deținuții, închiși în celule cu o seară înainte

„De obicei, cadavrele persoanelor care mor în închisoare sunt duse direct la Biroul de Medicină Legală de pe strada Glazkova, dar în acest caz a fost dus la spitalul clinic dintr-un motiv oarecare”, a spus un paramedic al serviciului de ambulanță Salekhard, potrivit Novaya Gazeta Europa.

Citește și: VIDEO Mesajul de dincolo de moarte al lui Navalnîi pentru ruși. Cum poate fi doborât Putin

„L-au dus la morgă și apoi au plasat doi polițiști în fața ușii. Ar fi putut la fel de bine să fi pus un panou care spunea „ceva misterios se întâmplă aici!” Desigur, toată lumea dorea să știe ce s-a întâmplat, despre ce era tot secretul și dacă încercau să ascundă ceva grav”, spune medicul.

Curând s-a aflat că e vorba de cadavrul lui Navalnîi și că moartea lui „nu a fost de natură criminală”, termen folosit pentru a indica faptul că armele de foc nu erau implicate.

Apoi s-a răspândit vestea că patologilor din spital li s-a interzis să efectueze o autopsie, a adăugat sursa.

Citește și: Teroarea lui Putin. Preot rus, arestat pentru că anunțase o slujbă religioasă pentru Navalnîi

„În acest moment, părerile devin împărțite”, a spus paramedicul. „Unii au spus că a venit un ordin de la Moscova să aștepte sosirea specialiștilor din capitală, în timp ce alții au spus că medicii spitalului au refuzat să facă o autopsie. Cazul este politic și nu este clar cum va ieși. Și dacă efectuezi o autopsie și primești un ordin direct de a schimba rezultatul, nu mai ieși din povestea asta. Și poți fi, de asemenea, găsit vinovat. Dar dacă nu s-a făcut autopsie, nu există pe cine să întrebe.”

„Ca paramedic cu experiență, pot spune că rănile descrise de cei care le-au văzut păreau să fie de la convulsii. Dacă o persoană are convulsii și ceilalți încearcă să o țină apăsată, dar convulsiile sunt foarte puternice, atunci apar vânătăi. Ei au spus, de asemenea, că avea o vânătaie pe piept - genul care provine din masajul cardiac indirect.”

„Așa că au încercat să-l resusciteze și probabil că a murit din cauza unui stop cardiac”, a spus paramedicul.

„Dar nimeni nu spune nimic despre motivul care a cauzat un stop cardiac.”

Deținuții au reușit să transmită, până li s-au confiscat telefoanele, că au văzut o ambulanță mergând la barăcile cu celulele de pedeapsă, unde se afla Navalnîi. 

„Dar nu era nicio ambulanță în colonie în acea dimineață. A apărut abia după ce s-a anunțat moartea lui Navalnîi. Cred că a murit mult mai devreme decât s-a declarat oficial, cu o seară înainte, cel mai probabil”, a spus un deținut, adăugând că, joi seara, s-a petrecut un eveniment ciudat.

„Ne-au închis, au interzis orice mișcare între barăci și au înăsprit securitatea. Am auzit mașini mergând pe terenul închisorii noaptea târziu, dar nu am putut vedea prin ferestrele celulei noastre ce erau”, a spus deținutul.

Apoi gardienii au efectuat o percheziție la sânge în celulele prizonierilor în dimineața următoare, confiscând telefoane, pachete de cărți și chiar bobine de încălzire, lucruri  la care închiseseră ochii până atunci.

De obicei, gardienii făceau astfel de percheziții când se așteptau la o inspecție din exterior, necesară în cazul morții liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te