Ce nume purtau dacii, de fapt? De la Daos la Geta, de la Biciclis la Dida. Care era cel mai comun?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.02.2024 - 10:08
Ce nume purtau dacii, de fapt - Foto: ea.md - cu rol ilustrativ
columna daci

Ce nume purtau dacii, de fapt? În afară de Decebal și Burebista, e destul de greu să spunem rapid vreun alt nume purtat de strămoșii noștri. Dar, firește, dacii, ca și alte popoare, foloseau mult mai multe nume, câteva dintre ele fiind încă date copiilor și-n ziua de azi.

SHARE

Ce nume purtau dacii, de fapt? Dacă ar trebui să spunem rapid câteva astfel de nume, cu siguranță că primele - și, poate, singurele - care ne-ar veni în minte ar fi Decebal și Burebista. Însă, dacii aveau, firește, mult mai multe nume pe are le dădeau copiilor, de la Daos la Geta, de la Biciclis la Dida.

Ce nume purtau dacii, de fapt? De la Daos la Geta, de la Biciclis la Dida

În general, românii cunosc unele nume dacice, așa cum au fost ele prezentate mai ales în filme precum „Dacii”, „Columna” și „Burebista”.

Sigur, primul care ne vine în minte este cel de Decebal, ultimul rege dac, înfrânt în 106 d.Hr. de legiunile împăratului Traian după două războaie sângeroase.

Firește, imediat îl adăugăm pe cel al lui Burebista, asasinat în anul 44 î.Hr, la fel ca și marele său dușman de la Roma, Iulius Cezar, care ar fi vrut încă de atunci să cucerească Dacia.

Și, probabil, ne mai gândim la marele preot Deceneu, dar și la acel Scorilo, menționat pe celebra inscripție „Decebal per Scorilo” ca fiind tatăl ultimului conducător al regatului dacilor.

Apoi, doar cinefilii și-ar mai putea aminti de alte nume dacice, după cum au fost „botezate” alte personaje din filmele menționate, mai ales din „Columna”: necruțătorul Gerula, interpretat de Ilarion Ciobanu, trădătorul Bastus, jucat magistral de Gheorghe Dinică sau Prisosta, mama lui Bastus.

Citește și: Cum a provocat aurul dacic prima criză mondială? Romanii au prădat 166 de tone din Dacia

Dar, în afară de cele istorice, ale regilor și marilor preoți, ce nume obișnuiau să aibe dacii, de fapt?

Potrivit istoricului Ion Horaţiu Crişan, un nume comun la geţi, regăsit în operele anticilor greci şi latini era Daos (Davos sau Davus), pentu bărbați și Geta, pentru femei.

„Vorbind despre daci, Strabon ne spune: „A existat şi o altă împărţire a teritoriului chiar din cele mai vechi timpuri: căci pe unii îi denumesc daci, iar pe alţii geţi. Geţii sunt cei care se întind spre Pont şi spre răsărit, iar dacii cei care locuiesc în partea opusă, spre Germania şi spre izvoarele Istrului.

Socot că ei se numeau în vechime Daoi. De aici şi numele de sclavi Geta şi Davos, obişnuit la antici. Această presupunere merită mai multă crezare decât aceea potrivit căreia numele ar fi venit de la sciţii dai, care locuiesc prea departe, lângă Hyrcania. Şi nu pare de crezut să se fi adus de acolo sclavi în Attica”.

Într-adevăr, atenienii îi numeau pe sclavii lor după numele neamurilor de unde îi aduceau”. Ipoteza lui Strabon a fost acceptată de cei mai mulţi dintre învăţaţii moderni, care presupun că daos, numele vechi, se transforma în dakos”, scria Ion Horaţiu Crişan, în volumul „Spiritualitatea geto-dacilor” (Bucureşti, 1984), conform adevarul.ro.

Scenă din filmul „Columna” (1968) - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Multe alte nume de daci au fost descifrate pe „ostraconuri” (cioburi) şi se referă la denumirile unor soldaţi recrutaţi în garnizoanele şi legiunile romane, de pe întreg teritoriul fostului Imperiu Roman.

Astfel de inscripţii au fost descoperite în urma săpăturilor aheologice din estul Egiptului, dar şi în siturile romane din Britania.

Printre ele se regăsesc și unele care sunt date copiilor chiar și în ziua de azi, precum Dida, Zia, Duras și deja pomenitul Geta.

Citește și: Ce mâncau dacii? Ei ar fi inventat pastrama. Rețetă de tochitură strămoșească

Iată lista cu cele mai frecvente nume dacice, potrivit sursei citate, în ordine alfabetică: Avizina, Bastiza, Biciclis (un general din vremea lui Decebal), Blegissa (numele unui soldat dac, descoperit pe un ostracon, în estul Egiptului), Blaesus, Blaikisa, Brasus (menţionat pe o inscripţie din Apulum), Dablosa, Dadas (numele unui soldat), Dadazi, Daizus (nume regal dacic), Damanais (soldat), Dardanos, Dardiolai, Decibalus (copilul unui etnic dac, care făcea parte dintr-o garnizoană romană), Denzibalos,  Denzibalus, Dekinais, Dida, Didas, Diegis, Diengis, Dieri, Diernais, Diourdanos, Diurpaneus (rege), Dourpokis, Dotos, Dotouzi, Drilgisa, Kaigiza, Komakiza, Komozoi, Mucapor, Mucatra, Natoporus, Oroles sau Orola (rege), Petipor (nume princiar), Pouridour, Rescuturme, Rigozus, Rolouzis, Scorylo (general dac), Thiamarkos, Thiaper, Tiati, Tiatitis, Tsinna, Zinnas, Sinna, Vezina, Zia (numele unei prinţese), Zyraxes (rege).

Pe de altă parte, lor și se adaugă și cele cele ale zeităţilor şi regilor daci din perioada antică, care sunt și cele mai cunoscute nume de geto-daci păstrate.

Numele conducătorilor geţi, menţionaţi potrivit izvoarelor istorice şi literare sunt următoarele: Charnabon, Rex Histrianorum (conducătorul Histriei), Cothelas, Dual, Rhemaxos, Moskon, Dromichaetes, Zalmodegicus, Rubobostes, Oroles, Dicomes, Rholes, Dapyx, Cotiso, Zyraxes, Burebista, Deceneu, Comosicus, Scorilo, Coson, Duras și, firește, Decebal.

Cel mai vechi nume al unui rege din Dacia, Charnabon, a fost menţionat de dramaturgul atenian Sofocle (497 – 405 î.Hr.), într-un fragment păstrat din tragedia „Triptoleum”.

„Charnabon, care în timpurile de faţă domneşte peste geţi”, scria atenianul.

Dintre zeităţile dacilor, cea mai frecvent menţionată de autorii antici a fost Zamolxis.

„Se spune că un get cu numele Zamolxis ar fi fost sclavul lui Pitagora şi că ar fi deprins de la acesta unele cunoştinţe astronomice, iar o altă parte ar fi deprins-o de la egipteni, căci cutreierările sale l-ar fi dus până acolo”, afirma Strabon, unul dintre marii istorici al Antichităţii.

Gebeleizis (Nebeleizis) a fost menţionat de asemenea, de mai mulţi autori antici, ca zeul cerului furtunos al dacilor.

Citește și: De unde vine numele Munților Bucegi? Care este legătura cu dacii?

Sunt frecvente şi menţiunile zeităţii Bendis, dar şi ai marilor preoţi Deceneu, Zeuta, Derzelas, Dabatopeios, precum şi a cavalerului trac Heros, mai precizează sursa menționată.

Chiar dacă majoritatea lor nu se mai regăsesc în onomastica românilor, poate că această enumerare a numelor dacice ajunse până la noi va oferi inspirație unor viitori părinți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te