Proiectul de suflet al miilor de români. Cum ne implicăm

DE Ramona Ursu | Actualizat: 19.08.2018 - 10:38

Pentru construirea primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au strâns 8,5 milioane de euro.

SHARE

Banii sunt din donații și au venit în urma unei campanii de promovare cu care „Dăruiește Viață“ a ajuns la sufletul a mii de români. „Estimăm că ne mai trebuie cel puțin cinci milioane de euro ca să ducem proiectul la bun sfârșit. Asta înseamnă numai infrastructura, clădirea și instalația. Va fi nevoie și de echipamente. Am purtat primele discuții cu doamna ministru al Sănătății, Sorina Pintea, căreia i-am spus că ministerul trebuie să se ocupe de dotări. Ne-a cerut o listă cu necesarul. Noi nu ne vom lăsa până nu vom duce la bun sfârșit acest spital, credem că oamenii ne vor ajuta în continuare, iar ministerul, chiar și forțat, se va implica“, este de părere Oana Gheorghiu.  

Banii au venit din două surse. Prima a fost printr-un milion de SMS-uri de la peste 150.000 de oameni. Prin SMS, se poate dona astfel: se trimite mesajul SPITAL la numărul 8864 (donație de 4 euro/lună) sau la 8844 (donație de 2 euro/lună). A doua sursă de finanțare a venit printr-o facilitate fiscală de care a profitat asociația. „Companiile pot dona ONG-urilor 20% din impozitul pe profit. 

În loc să dea 100% din acest impozit la stat, firma poate alege să dea 20% unui ONG și restul merge la stat. Se încheie un contract de sponsorizare și, când firma se duce să plătească impozitul, plătește mai puțin cu 20%, sumă pe care a dat-o ONG-ului“, spune Carmen. În decembrie 2017, doar prin această facilitate fiscală, pentru noul spital s-au adunat 4,5 milioane de euro, în două săptămâni.

„Cred că anul trecut a fost unul special. Oamenii s-au săturat să vadă că România stă pe loc și tot ce mișcă ține de planurile politicienilor legate de justiție. Așa cred că s-au strâns banii, fiecare simțim nevoia să ne implicăm și să ducem lucrurile mai departe“, explică Oana. 

Citește dosarul integral „Spitalul construit printr-un miracol”

„Noi facem un spital!“ în locul statului român”

VIDEO „Spitalul viitorului“

„Dumnezeule, în ce ne-am băgat?“

Bursa de fericire

Asociația „Dăruiește Viață“ deține și o platformă de strângere de fonduri, www.bursadefericire.ro. Atât persoanele fizice, cât și firmele pot dona online și pot urmări cursul banilor în proiectele în care investesc. „Dacă o firmă se hotărăște să ne doneze bani, intră pe site, pune CUI-ul, îi apar automat toate datele, trece suma în contract, apasă un buton, iar contractul îi apare cu număr de înregistrare, semnat și ștampilat, în două minute. Apoi, noi vedem că firma a decis să ne dea bani, tipărim contractul, îl trimitem în original prin curier, urmând a ne fi returnat când e semnat de partea cealaltă. Când se face trasferul bancar, firma poate urmări pe site cum este cheltuită suma donată“, spune Carmen. 

De ce e incapabil statul să construiască un spital? E doar incompetență și nepăsare, spun Oana și Carmen. „Nu e ușor, dar nici greu. E posibil. Noi vrem să dăm și acest exemplu: în România se poate construi de la zero un spital. Vom construi și măcar un kilometru de autostradă, ca să arătăm statului că și asta se poate“, a explicat Carmen Uscatu. 

Cum a început „Dăruiește Viață“

Carmen și Oana, absolvente de ASE, s-au împrietenit în urmă cu 17 ani, prin intermediul copiilor. Până în 2009, nu aveau nicio legătură cu zona de ONG. În acel an, însă, Oana a primit un e-mail prin care o cunoștință o informa despre cazul unui băiat din București, bolnav de leucemie, care avea nevoie de 150.000 de euro pentru un transplant peste hotare. De atunci a început o luptă pentru viață din care nici Oana, nici Carmen nu s-au oprit. Au organizat proteste pentru a salva vieți, au bătut la toate ușile instituțiilor publice, au făcut tot ce se putea face pentru a forța statul să se implice în rezolvarea unor probleme legate de sănătatea românilor. 

Au adunat în jurul lor mii de oameni care le-au sprijinit, unul dintre ele fiind jurnalista Paula Herlo, despre care Oana și Carmen spun că le-a ajutat puternic, încă din 2009, odată cu acel caz al băiatului bolnav de leucemie, în care ele s-au implicat fără să aibă în spate nicio fundație. Atunci, în urma demersurilor lor, Guvernul a dat o hotărâre prin care a aprobat câteva dosare ale unor pacienți care să plece peste hotare pentru a face transplant. Printre aceste dosare a fost și cel al băiatului pentru care ele au luptat. 

Copilul a murit după șase luni, fiind prea slăbit, însă Oana și Carmen au continuat lupta pentru alte vieți. Din 2009, au început munca prin ONG și au renunțat, treptat, la vechile joburi. 

Printre proiectele „Dăruiește Viață“ se numără: renovarea secțiilor de oncologie pediatrică și de adulți în București, Timișoara, Brașov, dotarea a zeci de spitale din țară cu echipamente medicale, construirea a 18 camere sterile de transplant, triplându-se, astfel, capacitatea de transplant a României. 

Citește dosarul integral „Spitalul construit printr-un miracol”

„Noi facem un spital!“ în locul statului român”

VIDEO „Spitalul viitorului“

„Dumnezeule, în ce ne-am băgat?“

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te