Orban și Băsescu cer demisia lui Fifor, după ce acesta a spus că la Deveselu sunt rachete balistice

DE Mircea Marian | Actualizat: 03.08.2018 - 10:42
Mihai Fifor Foto: Facebook Mihai Fifor

După ce ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că la Deveselu s-ar afla rachete balistice , opoziția i-a cerut demisia. Atât Ludovic Orban, cât și Traian Băsescu , au susținut că el a pus astfel în pericol siguranța României. Fifor a refuzat însă să plece.

SHARE

„Ministrul Fifor ar trebui să ştie că la acest nivel, din această funcţie, nu te joci cu vorbele. Diferenţa dintre o bază cu rachete interceptoare şi una cu rachete balistice este fundamentală şi are implicaţii majore. Ţara noastră găzduieşte un sistem defensiv, nu unul cu caracter ofensiv. Declaraţia ministrului Fifor răstălmăceşte grav această realitate şi nu face decât să alimenteze propaganda Moscovei, care încearcă să acrediteze tocmai caracterul ofensiv al unităţii de la Deveselu. Interceptorii SM-3 nu sunt echipaţi cu focoase explozive, ei se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a distruge focoasele rachetelor balistice şi pot fi lansaţi numai ca mijloace de oprire împotriva unui atac real", a declarat liderul PNL Ludovic Orban.

„Mihai Fifor, afară din guvern! N-am crezut că cineva poate face declaraţii mai dăunătoare ţării decât Petre Daea. Şi totuşi, alături de Daea, Mihai Fifor, ministrul Apărării, reuşeşte să facă cea mai ticaloasă şi greşită declaraţie post decembristă. El afirmă nici mai mult nici mai puţin că în baza militară de la Deveselu, România ar deţine rachete balistice. Confirmă astfel afirmaţiile făcute frecvent de Vladimir Putin, Serghei Lavrov, Serghei Şoigu şi mulţi alţi deminitari ruşi care încearcă să decredibilizeze realitatea că la Deveselu este instalat un sistem de apărare antirachetă defensiv şi nu un sistem ofensiv”, a scris Băsescu pe contul său de Facebook. 

Fifor a încercat să acopere gafa pe care a făcut-o, susținând că a fost greșit înțeles. „ Niciodată nu cred că cineva ar putea afirmă că la baza de la Deveselu avem rachete balistice. Eu am zis aseară foarte clar că avem Baza de la Deveselu, virgulă, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la baza de la Deveselu avem asemenea rachete. A fost o greșeală de înțelegere, o greșeală de comunicare, în cel mai rău caz, dar nu aș putea vreodată afirma că la baza Deveselu avem rachete balistice. A fost o eroare de interpretare", a declarat, azi, Fifor. Totuși, afirmația sa de la Antena 3, de marți seara, a fost clară: „ Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice”! 

Ulterior, și președintele USR a cerut ca Fifor să plece de la conducerea ministerului Apărării, dar acesta a refuzat: „E treaba lor. Nu au decât să îşi facă programul”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te