Fabrica de interzis manifestații patronată de viceprimarul Bădulescu, în numele Gabrielei Firea

DE Răzvan Orășanu | Actualizat: 10.08.2018 - 17:30
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Urmăream de multă vreme să scriu despre adunări publice si împiedicarea lor, dar ocazia mitingului de pe 10 august face subiectul să fie mai arzător.

SHARE

Actorul principal al poveștii este viceprimarul Aurelian Bădulescu, șef la comisia care dă „aprobări de miting”, formulare greșită și ilegală. Vă rog să mă ajutați să adun și alte nereguli în plus față de cele 11 explicate mai jos.  

1. Libertatea întrunirilor publice, un drept fundamental

Chiar dacă nu spune nimic Constituția despre adunări libere, spune Declarația Universală a Drepturilor Omului. „Orice persoană are dreptul la libertatea de întrunire şi de asociere paşnică”. Legea 60/1991, articolul 1 spune că „libertatea cetățenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale(…) este garantată prin lege”. 

Explic imediat ce înseamnă nu garantat Vanghelie, ci garantat „viceprimarul general” Bădulescu. Legea o puteți accesa aici și între altele spune așa:  „Se înfiinţeazã comisia de avizare a cererilor de organizare a adunãrilor publice la nivelul tuturor consiliilor locale, formatã din primar, secretarul comunei sau al oraşului, dupã caz, reprezentanţi ai poliţiei şi ai jandarmeriei.”

Domnul Bădulescu este la fel de primar precum Moș Crăciun, legea arată clar că aprobabările trebuie să le semneze Gabriela Firea. 

Ba mai mult, legea prevede că „Nu trebuie declarate în prealabil adunările publice al căror scop îl constituie manifestările cultural artistice (…) precum şi cele care se desfãşoarã în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat”, Guvernul României încadrându-se aici. 

Caracterul licit și pașnic al unei adunări publice declarate (rețineti formularea – declarate, nu „aprobate” că nu ai nevoie de aprobarea premierului PSD să protesteze anti-PSD) se prezumă, iar primarul nu are dreptul să interzică printr-un act administrativ drepturi constituționale. Însă dacă vă credeați prin vreo țară europeană sau ceva, aici e vorba de Republica Vountari. 

2. Cum se respectă drepturile fundamentale pentru manifestația din 10 august?         

Legea susține că e nevoie de primar, de secretarul primăriei si de un reprezentant al poliției/jandarmeriei. Și – mare minune! – protocolul îl semnează chiar Gabriela Firea, deși la înaintare e domnul Bădulescu de obicei. Co-semnatari avem RATB-ul, Direcția de Venituri (ce să caute?), Direcția de Cultură,Sport, Turism. Culmea, lipsește taman Direcția de Comunicare, dar mai lipsește cineva – petentul. Adică, Gabriela Firea are un protocol ticsit de semnături (document care are doua părti semnatare) pe care l-au întocmit subalternii, dar nu și Federația Românilor de Pretutindeni.

Ba mai mult, pe 7 august, Emanuel Cioacă, președintele federației, a susținut că a primit aprobarea prin comunicat de presă – că așa se dau aprobările mai nou în PMB, suntem într-o cultură orală, nu scrisă, apropo și de sloganul ce domină zilele acestea. Omul a postat dialogul cu primăria pe Facebook și Digi l-a intervievat mai jos:

Emanuel Cioacă: Alo, bună ziua, vă sun din partea Federației Românilor de Pretutindeni. Am văzut în presă că s-a aprobat mitingul din 10 august, dar noi nu am primit nimic. Nici pe mail, nici telefonic.

Domn de la Primăria București (Direcția Evenimente): Trebuie să întreb și eu că nu mi-au transmis nimica. Știu despre ce este vorba, am văzut și eu tot din presă, dar nu mi-a comunicat conducerea nimic. Deci, nu am cum să iau inițiative eu.

Emanuel Cioacă: Noi așteptăm un răspuns…

Domn de la Primăria București: Transmit și eu mai departe și o să revin cu un telefon.

Și omul primariei nu a mai revenit…

Chestiunea apare și în acest video, iar mentalitatea pare a fi că ce nu e pe hârtie nu poate să dăuneze. 

Ce urmează ține de cele mai spectaculoase filme cu Stan si Bran. Omul susține ca a primit răspuns (scris) că „se respinge” adresa lui inițială în 17 iulie. Federația Românilor de Pretutindeni notifică Primăria că renunță la organizarearea mitingului. Apoi vine scandalul mediatic și primăria răspunde (după o întâlnire cu SRI, SIE, Ambulanta și Jandarmeria dar și multe urări de bine de pe internet) că mitingul se poate organiza.

Mai târziu, brusc, doamna Firea, vorbitor la mitingul PSD din Piața Victoriei, se redescoperă „adept al libertăţii de exprimare şi un om care respectă legea”. După care nu mai respectă legea, mai ales art. 11 al legii cu pricina, făcut preș de șters pe jos, așa că pe 1 august Federația Românilor de Pretutindeni a anunțat că a scris din nou, fără răspuns până la data elaborării acestui articol (8 august).

Articolul 11 spune așa: Decizia prin care se interzice desfășurarea adunării publice se comunică în scris organizatorului, cu arătarea motivelor care au determinat-o, în termen de 48 de ore de la primirea declarației scrise.

Carevasazică, conform unui comunicat de presă garantat de Gabriela Firea personal (la fel ca si dreptul la protest în București) „Primăria Capitalei a transmis (…) că Federaţia Românilor de Pretutindeni a renunţat la organizarea mitingului din 10 august, ignorând faptul că protestul a fost autorizat.” Dna Firea a rămas cu protocolul aferent (vezi mai jos) semnat degeaba. Asta după ce se străduise sa includă acolo niște elemente utile. De pildă, desfășurarea mitingului de la Charles de Gaulle din nord până pe Bd Dacia adică preț de două stații de metrou. Dacă realitatea ar semăna cu scriptele doamnei primar, ar fi cel mai împăștiat miting din istoria României, mă mir sincer că nu a inclus și tot parcul care începe de la Charles de Gaulle. 

Nu mai vorbesc de faptul ca protocolul începe cu noțiunea de „Comisia (n.a nu se precizează care comisie, putem intui că cea întrunită cf. Articolului 8 din lege), în urma analizei cererii cu nr. 2375/2018, propune aprobarea desfășurării următoarei adunări publice. Și dna Firea aprobă – deci formularea e atât de agramată încât poți bănui că manifestația #Rezist de pe 10 august o organizează Comisia lui Bădulescu, membru PSD. Iar din partea comisiei nu semnează nimeni protocolul, că așa e frumos. Curat constituțional! 

3. Cum se respectă dreptul la protest atunci când la înaintare este Active Watch?    

Într-un alt episod al „bătăii de bajocură” cum spune un amic hâtru, făcând haz de necaz în vremea agr, Irina Zamfirescu, militant ONG Active Watch face un mare serviciu public povestind despre trei fantomatice ONG-uri, dintre care unul condus de Iuliana Starcz, fosta candidată PSD-ALDE pentru Consiliul General al Municipiului București. 

Trei ONG-uri dintre care unul condus de dna Starcz au depus cerere din 4 ianuarie și pana pe 23 decembrie pentru a protesta zilnic în locuri cheie care trebuiau blocate pentru alte proteste (primăria a aprobat de sanchi pana în aprilie 2018), oamenii prevalându-se de o prevedere din legea 60, cea care interzice organizarea a două proteste în același loc. ONG-ista noastră se ambiționează și depune inclusiv o cerere pe 1 ianuarie, adică la 6 minute după Revelion și tot i se răspunde ca a depus cineva înainte, să ne imaginăm  PSD-iștii zbughind-o de la masa de Revelion fuga-fuguța, cu șampania în mână  ca să asigure liniștea partidului și a conducătorilor pentru anul nou care a sosit.

Altminteri există de toate în povestea de mai jos: bon de ordine primit înainte de deschiderea programului oficial cu publicul, răspunsuri la mișto, răspunsurile dlui Bădulescu cu care v-ați obișnuit deja. Cea mai devastatoare informație este poza de mai jos, altminteri documentată cu executor judecătoresc: inexistenta vreunui protest pentru patru zile consecutive din perioada menționată, în fața Primăriei Municipiului București. 

Detalii și documente complete aici, bulevardul „era efectiv pustiu” – pentru că pustietatea este marca PSD și a foștilor candidați „revoluționari”. 

4. Bătaie de joc continuată luni în șir, oare până când? 

Dacă ar fi fi vorba doar de o singură chestiune, ar fi cumva. Dar vorbim mai jos de o rafală de mitralieră – în timp ce toți vectorii de imagine PSD apar și trăncănesc la televizor că „mitingurile sunt neautorizate”, vedeți mai jos tentativele repetate ale cetățenilor de a notifica primăria cu privire la desfășurarea manifestațiilor și răspunsurile halucinante, trase la indigo ale dlui Bădulescu. Ce să vezi chestiune, și în octombrie 2017 și în noiembrie 2018 (și în general oricând ar mai avea nevoie partidul, inclusiv de Revelion sau înainte de Revelion cum am arătat mai sus!), în nu mai puțin de zece date diferite, erau alte manifestații în desfășurare. Vezi documentele aici, toate semnate de dl Bădulescu, niciunul de dna Firea. 

Libertatea de întrunire, de asociere și libertatea cuvântului sunt valori constituționale fundamentale. Art.39 din Constituție spune clar : „Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără niciun fel de arme.”

E nevoie sa traducem și pentru un fost reprezentant PNG in Consiliul General, fost reprezentant în “Partidul lui Jiji”, ex-pușcariaș și actual naș al cuplului Firea- Pandele. “Demonstrațiile sunt libere” înseamnă ca ele sunt libere și la Voluntari, și în fața vilei oierului din Piața Victoriei, și la sediul PSD din Kisselef sau acolo unde turma de oi trece șoseaua Pipera. Sunt libere și pe Strada Paris adiacentă Palatului Victoria și în general pe tot teritoriul țărișoarei, inclusiv acolo unde eventual se repară Maybach-ul cu ranga. Organizatorii au dreptul, nu obligația, de a comunica anumite date, atât. Pașnic înseamnă alminteri decât sa il trimiți pe Zmărăndescu să bage oameni în portbagaj. (vezi aici). 

Dacă aveți orice fel de alte documente, voi căuta să centralizez aici toate abaterile de la spiritul legii, în chestiunea protestelor publice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te