Moartea domnului Gâzea

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 31.08.2018 - 07:03

Destinul este, de multe ori, cinic. Prea cinic. Un om a murit după ce a inhalat gaz în Piața Victoriei. Îl chema... Gâzea. Ilie Gâzea.

SHARE

Fataliștii ar spune că este un nume predestinat. Avea 68 de ani și suferea de mai multe afecțiuni. Destinul a făcut să se simtă rău după mitingul Diasporei din 10 august, să refuze inițial spitalizarea și să se prăpădească câteva zile mai târziu.

Propaganda PSD a susținut că Ilie Gâzea a murit din cauza bolilor pe care le avea. Unii mai exaltați au mers chiar mai departe, susținând că „agenturilii“ aveau nevoie de un mort, care să-l ajute pe președintele Klaus Iohannis cu PSD. Au pretins că nu este doar o coincidență că victima era din Teleorman, județul lui Liviu Dragnea. Protestatarii din Piața Victoriei și susținătorii lor sunt convinși că este o legătură directă între deces și inhalarea de gaze lacrimogene. 

Medicii vor stabili, probabil, adevărul. Nu cei din Teleorman. Cei de la Institutul de Medicină Legală din București. La ora la care scriam acest articol, testele nu fuseseră finalizate. Dacă va fi stabilită o legătură între deces și gazele Jandarmeriei, vor exista și consecințe juridice pentru cei care au ordonat represiunea. Este esențial ca vinovații să plătească. Dacă omori un bolnav cu cancer în stadiu terminal, tot crimă este. Simbolistica vieții lui Ilie Gâzea este, cred, mai puternică decât cea a morții sale. 

Era pensionar din Teleorman, cu o stare materială modestă. Stereotipiile opiniei publice din România i-ar fi pus dinainte eticheta de votant PSD, care se uită în exces la  Antena 3, care votează cu PSD în schimbul unor beneficii bănești minore. Genul refractar la schimbare, care ține România pe loc. O piedică în calea occidentalizării țării noastre.  

Ilie Gâzea era exact opusul. Era un om care dorea sincer ca România să meargă înainte, să scape de politicieni corupți ca Liviu Dragnea, motiv pentru care a venit până în București să participe la mitingul Diasporei. Ceea ce ar trebui să fie o lecție importantă pentru noi toți.

 România nu este o țară atât de ruptă între generații, așa cum ne „informează“ zilnic televiziunile de casă ale PSD, partid care vrea să ne dividă, pentru a ne conduce mai ușor. În rândul pensionarilor sunt, în mod cert, mulți oameni care detestă PSD. Nu e doar o chestie de educație. Cred că este vorba de acel bun simț politic moromescian, care îi face și pe oamenii simpli să ajungă la concluzia că este prea mult.

 De aceea, tinerii moderniști și educați din România nu ar trebui să alimenteze falia între generații, care nu este atât de adâncă. Din contră. Este o oportunitate fantastică pentru cei care vor să dărâme PSD de la putere. Pentru că sfârșitul PSD poate veni în primul rând la pensionarii care aleg să iasă în stradă. Ei nu pot fi acuzați că sunt oamenii lui George Soros, vânduți străinilor. Propaganda lui Liviu Dragnea pălește în fața lor. 

Silviu Sergiu este senior editor al Newsweek România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te