Paranoia în Rusia. Putin se pregătește pentru invazia Chinei. A exersat un scenariu de atac nuclear

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.03.2024 - 08:25
Paranoia în Rusia. Putin se pregătește pentru invazia Chinei. A exersat un scenariu de atac nuclear - Foto: Profimedia images

Paranoia în Rusia. Putin se pregătește pentru invazia Chinei. Forțele rusești au exersat utilizarea armelor nucleare tactice într-o fază incipientă a unui potențial conflict cu o mare putere mondială, potrivit unei scurgeri de informații din dosare militare rusești.

SHARE

Scurgerile de informații din dosare militare rusești includ scenarii de pregătire pentru invazia Chinei, potrivit Financial Times.

Paranoia în Rusia. Putin se pregătește pentru invazia Chinei. A exersat un scenariu de atac nuclear

Documentele clasificate descriu un prag de utilizare a armelor nucleare tactice care este mai mic decât a recunoscut vreodată Rusia în mod public. Este vorba de 29 de dosare militare rusești secrete, compilate între 2008 și 2014.

Criteriile pentru un potențial răspuns nuclear variază de la o „invazie inamică” a teritoriului rusesc până la declanșatori mai specifici, cum ar fi distrugerea a 20% din submarinele rusești cu rachete balistice strategice.

În ciuda faptului că documentele datează de 10 ani sau mai mult, experții susțin că acestea sunt încă relevante pentru doctrina militară rusă modernă.

Citește și: Rusia, gată să arunce omenirea în haosul nuclear. Putin: 95% din capacitățile nucleare, modernizate

Dosarele exercițiilor arată că Districtul Militar de Est al Rusiei a exersat numeroase scenarii care descriu invazia Chinei. Exercițiile oferă o perspectivă rară asupra modului în care Rusia își vede arsenalul nuclear ca fiind piatra de temelie a politicii sale de apărare și asupra modului în care pregătește trupele pentru un prim atac nuclear în anumite medii de luptă.

Scenarii rusești de utilizare a armelor nucleare contra Chinei

Un exercițiu care descrie un ipotetic atac chinez prevede că Rusia, numită "Federația Nordului" în jocul de antrenament de război, ar putea răspunde cu un atac nuclear tactic pentru a opri înaintarea "Sudului" reprezentat de China cu un al doilea val de forțe de invazie.

Citește și: Rusia va ataca Ucraina cu arme nucleare, amenință unul din șefii Consiliului de Securitate al Rusiei

"Comandantul-șef a dat ordinul ... de a folosi arme nucleare ... în cazul în care inamicul va desfășura unități de al doilea nivel și în cazul amenințării unei noi ofensive a "Sudului" în direcția loviturii principale", se arată în document.

O prezentare separată de instruire pentru ofițerii din afara Marinei chineze prezintă criterii mai largi pentru un potențial atac nuclear, inclusiv debarcarea unui adversar pe teritoriul rusesc, înfrângerea unităților responsabile de paza zonelor de frontieră sau un atac convențional iminent din partea unui adversar.

Citește și: „E foarte posibil ca Putin să atace țările NATO cu arme nucleare” spune un fost agent CIA

Pragul este definit ca un set de factori în care pierderile trupelor rusești "vor duce ireversibil la incapacitatea acestora de a opri o agresiune inamică majoră", ceea ce reprezintă o "situație critică pentru securitatea statului rus".

Alte condiții posibile includ distrugerea a 20% din submarinele strategice cu rachete balistice, a 30% din submarinele nucleare de atac, a trei sau mai multe crucișătoare, a trei aerodromuri sau distrugerea simultană a posturilor de comandă de coastă principale și de rezervă.

Se presupune că armata rusă va putea folosi armele nucleare tactice pentru a atinge o gamă largă de obiective, inclusiv "descurajarea statelor de la agresiune [...] sau de la escaladarea conflictelor militare", "suprimarea agresiunii", prevenirea pierderii de bătălii sau de teritoriu de către trupele rusești, precum și creșterea eficienței marinei rusești.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te