Cehia și Slovacia comemorează 50 de ani de la invazia trupelor Tratatului de la Varșovia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.08.2018 - 12:09

Cehii și slovacii rememorează astăzi o jumătate de secol de la invadarea Cehoslovaciei de către tancurile URSS și ale altor patru țări-membre ale Pactului de la Varșovia.

SHARE

În noaptea de 20 spre 21 august 1968, circa 30 de divizii sovietice, susţinute de unităţi din Bulgaria, Ungaria, Polonia şi RDG, au pus capăt brutal unei tentative a conducerii reformiste a Partidului Comunist cehoslovac şi a liderului său de atunci, Alexander Dubcek, de a instaura un "socialism cu faţă umană".

Represiunea brutală a însemnat încheierea perioadei de dezgheţ, cunoscută sub numele de ”Primăvara de la Praga”, ce a fost marcată de ridicarea cenzurii şi o liberalizare a activităţilor politice, economice şi culturale.

România, deși membră în Pactul de la Varșovia, nu a participat și a condamnat invazia ca pe amestec în treburile interne ale unui stat suveran.

Istoricii nu pot oferi nici astăzi o cifră exactă a numărului victimelor, ultimele estimări vorbesc despre 137 de civili ucişi şi alţi circa 500 răniţi.

Politicieni pro-ruși la Praga

”Aniversarea vine pe fondul unor dispute în interiorul societății cehe pe tema relațiilor cu Federația Rusă, care are câțiva susținători influenți pe scena politică cehă actuală(...) Cea de a 50-a aniversare a invaziei vine într-un moment când comuniștii cehi, nereformați, au cea mai mare putere politică din 1989 încoace, în schimbul susținerii unui guvern de coaliție condus de premierul populist Andrej Babis. Potrivit autorităților din Slovacia lui natală, multimiliardarul om de afaceri Babis a fost colaborator al fostei poliții secrete comuniste, StB. El neagă această acuzație, ca și pe aceea că a folosit în mod ilegal fonduri de la UE pentru una din firmele pe care le controlează”, remarcă un comentariu publicat pe siteul Radio Europa Liberă.

Discreție

Fiind vorba de un episod dureros din istoria comună a Cehiei și Slovaciei, astăzi membre ale NATO, acestei țări, comemorarea este marcată de discreție, cu expoziţii de fotografii, conferinţe şi lansări de carte, programe radio şi de televiziune.

Președintele Slovaciei, Andrej Kiska, va rosti mari o alocuțiune televizată care va fi transmisă și în Cehia, la solicitarea televiziunii publice din această țară. Motivul? Președintele Cehiei, Milos Zeman, renumit petru vederile sale pro-ruse, a refuzat să țină vreun discurs, pe motiv că el a condamnat invazia când s-a produs, pe când era student.

Miting

Luni, aproximativ 300 de persoane au manifestat în faţa ambasadei Rusiei la Praga. "Nu vom uita niciodată" sau "Stop imperialismului rus" au fost două dintre bannerele manifestanţilor, care s-au reunit la chemarea mai multor ONG-uri, cu steaguri cehe, ucrainene, ale UE şi NATO.

Pe rețelele sociale, s-a anunțat pentru astăzi o participare masivă la o adunarea comemorativă, care se anunță a fi și un protest față de președintele Milos Zeman și premierul Andrej Babis.

----------------------

Foto: Josef Koudelka/ 1968


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te