40 de ţări ar putea boicota Jocurile Olimpice de la Paris. Care este cauza

DE Andreea Gheorghiu | Actualizat: 03.02.2023 - 15:58
Jocurile olimpice de la Paris ar putea fi boicotate - Foto: Facebook

Un număr de până la 40 de ţări ar putea boicota următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, a afirmat ministrul polonez al Sportului şi Turismului, Kamil Bortniczuk. Boicotul va avea loc dacă sportivii ruși vor fi primiți să concureze.

SHARE

Comentariile lui Kamil Bortniczuk, ministrul polonez al sportului și turismului, au venit după ce Polonia, Lituania, Estonia și Letonia au respins în comun un plan al Comitetului Olimpic Internațional (CIO) de a permite rușilor și belarușilor să concureze în 2024, potrivit unui post TV. O poziție similară a anunțat și Ucraina, asta după ce forul internațional a anunțat că orice boicot nu va face decât să "pedepsească sportivii".

Bortniczuk a declarat că este posibilă formarea unei coaliții la care să adere inclusiv Marea Britanie, Statele Unite și Canada, pentru a sprijini un blocaj al planurilor CIO înainte de întâlnirea programată pentru 10 februarie.

"Având în vedere acest lucru, nu cred că ne vom confrunta cu decizii dure înainte de Jocurile Olimpice și, dacă ar fi să boicotăm Jocurile, coaliția din care vom face parte va fi suficient de largă pentru a face organizarea Jocurilor inutilă", a adăugat el.

Guvernul Statelor Unite a declarat că sprijină suspendarea Rusiei și Belarusului din organizațiile sportive internaționale și încurajează, de asemenea, organizațiile să înceteze difuzarea evenimentelor în ambele țări.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a adăugat că, dacă sportivilor li se permite să participe la evenimente precum Jocurile Olimpice, ar trebui să fie ca sportivi neutri și "ar trebui să fie absolut clar că aceștia nu reprezintă statele ruse sau belaruse".

Citește și: Elevii din Ilfov și Suceava intră în vacanță. Când vor fi liberi restul școlarilor

CIO a anunțat săptămâna trecută că "explorează modalități"prin care să permită sportivilor ruși și belaruși să concureze la Paris sub un steag neutru, adăugând că "niciun atlet nu ar trebui împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului".

Decizia a provocat condamnarea, guvernul britanic afirmând că planul este "înstrăinat de realitatea războiului". Ministrul ucrainean al sportului, Vadim Guttanit, a declarat că organizațiile sportive ale țării trebuie să "consolideze comunicarea" cu federațiile internaționale pentru a menține o interdicție asupra sportivilor ruși și belaruși, care a fost impusă de comitetul executiv al CIO imediat după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Miniștrii sportului din Letonia, Lituania, Estonia și Polonia au declarat că "orice efort al Comitetului Internațional Olimpic de a aduce înapoi sportivii ruși și belaruși în competiții, chiar și sub un steag neutru, ar trebui respins". Ei au cerut "tuturor organizațiilor și federațiilor sportive internaționale" să elimine sportivii ruși și belaruși din competițiile internaționale până la sfârșitul războiului.

Citește și: FOTO Incredibil! Șofer de 19 ani, prins pe Transalpina, la Rânca, cu pneuri de vară uzate total

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te