Obiceiuri în Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în această zi?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.05.2024 - 18:32
Obiceiuri în Joia Mare din Săptămâna Patimilor Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Patimilor. Se spune că cei care au ținut post ar fi bine să se spovedească pentru că Dumnezeu este mai iertător în această zi.

SHARE

Joia Mare este, conform credinței creștin-ortodoxe ziua  în care ni se amintește cum Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor, pe care îi îndemna la smerenie.

Cele mai multe gospodine vopsesc ouăle în roșu în această zi. 

În obiceiul românilor sunt interzise câteva lucururi. 

Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în această zi? 

În gospodăriile româneşti astăzi se înroşesc ouăle şi se pregătesc cozonacii şi pasca.

Pasca se face din făină albă cernută în tava specială.

Cojile de ouă folosite la pască nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sambata Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile si puii aveau sa fie paziţi de păsările prădătoare peste vară, conform creştinortodox.ro.

Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică tot anul.  De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfințite și îngropate la moșie o feresc de piatră, potrivit crestinortodox.ro 

 Potrivit obiceiurilor strămoșești, în Joia Mare, femeile nu au voie sub nicio formă să spele hainele, nici cu mâna și nici cu mașina de spălat. Ultima zi în care se poate face acest lucru este Miercurea Mare. Dacă faci acest lucru, se spune că în loc de pomană, le vei împărții lături de rufe celor morți, scrie opiniatransilvana.ro.

Totodată, creștinii sunt îndemnați să se spovedească și să se împărtășească, în special în Joia Mare, căci se spune când această zi Dumnezeu este mai ascultător și mai iertător.

Se mai spune că în această zi este interzis să dormi în timpul zilei dacă nu vrei să fii leneș pe parcursul întregului an.

Citește și: Preotul care dă dezlegare la grătar în Vinerea Mare

În anumite sate s-a păstrat o legendă care spune că femeile care ațipesc în miezul zilei vor fi aspru pedepsite de Joimărișț, o ființă care apare în folclorul românesc ca un fel de justițiar al trândăviei.

Aceasta umblă prin sate și supraveghează tinerele neveste și fetele tinere, certându-le pentru lucrurile pe care nu le au făcut sau le-au făcut greșit în timpul iernii.

Citește și: De ce este iepurașul simbolul sărbătorilor pascale. Tradiția păgână preluată de creștini

În zona de sud a țării, fetele fac câte 12 noduri unei ațe, la slujba de Denie, punându-și la fiecare câte o dorința și dezlegandu-le când dorința s-a împlinit. Acesta ață și-o pun sub pernă seară, pentru a-și  visa ursitul. 

Tot în această zi se face curățenie generală în gospodării, se mătură curțile, se repară gardurile, anexele, șanțurile sunt curățate de nămol și se adâncesc, iar pomii se dau cu var alb .

Foto: Freepik.com

Joia Mare, cele 12 evanghelii

Denia pentru Joia Mare este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: Spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Împărtăşaniei, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi începutul Patimilor prin vinderea Domnului.

Spălarea picioarelor ucenicilor. Biblic evenimentul este mărturisit de Sfântul Ioan Evangelistul şi îl înfăţisează pe Iisus Hristos spălând picioarele ucenicilor. Spălarea are caracter purificator, Iisus i-a curăţat pe ucenici de păcate. Tot prin acest gest, Mântuitorul le înfăţişează Apostolilor smerenia, conform creştinortodox.ro.

Biblic, Cina cea de taină este momentul când Iisus prin folosirea vinului şi a pâinii le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit.

”Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi, să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea”, a spus Mântuitorul.

„Cina Domnului a fost instituită de Iisus Hristos în noaptea în care a fost vândut", spune apostolul Pavel făcând referire la momentul în care Iuda îl va trăda pe Mântuitor.

Citeşte şi: Cât costă să pui pe masa de Paște de acasă preparate semnate Chef Scărlătescu: 6 persoane, 1.100 lei

La slujba din Joia Mare sunt citite cele 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului. Procesiunea religioasă cuprinde Denia şi Vecernia care sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Creștinii care merg la biserică se îmbracă haine de doliu, făcute din pânză albă şi cusute cu negru. Tot în Joia Mare se duce la biserică pâine, care va fi sfinţită de preot, stropită cu vin şi împărţită enoriaşilor în noaptea de Înviere.

Tradiţia spune că din acest momet nu se mai bat clopotele ci doar toaca. 

În acestă zi se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. Trdiţia spune că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se întorc la vechile lor locuinţe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii.

În Joia Mare nu se fac sub nicio formă parastase.

În ultima săptămână de post sunt absolut interzise de tradiție două alimente, chiar și pentru persoanele care nu țin post. Este vorba despre oțet și urzici. Acest lucru se trage de la faptul că se spune că Iisus a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet peste rănile pe care le avea deja, astfel încât durerea să fie accentuată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te