Cum a permis România unei companii din China să intre „pe ușa din spate” a licitațiilor 5G

DE Adina Mutăr | 06.12.2023 - 15:38
Cum a permis România unei companii din China să intre „pe ușa din spate” a licitațiilor 5G - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Cum a permis România unei companii din China să intre „pe ușa din spate” a licitațiilor 5G. Decizia României de a permite unei companii chineze să intre în rețeaua sa 5G constituie o breșă critică în securitatea transatlantică, scrie nationalinterest.org.

SHARE

Cum a permis România unei companii din China să intre „pe ușa din spate” a licitațiilor 5G, după ce a dat și lege că „firmele care participă la dezvoltarea 5G nu trebuie să fie sub controlul unui guvern străin căruia îi lipsește un sistem juridic independent”, cum ar fi China.

Dar românii au găsit un subterfugiu, că Lenovo ar acționa după legile din Hong Kong, unde „legile se bazează pe statul de drept și independența sistemului judiciar sub principiul o țară, două sisteme”, scrie nationalinterest.org.

Cum a permis România unei companii din China să intre „pe ușa din spate” a licitațiilor 5G

Publicația americană, care tratează subiecte din domeniul apărării și securității naționale, scrie că, în trecut, România, un aliat esențial al Statelor Unite în Europa de Est, a fost clară cu privire la provocările de securitate ce ar rezulta în cazul în care Republica Populară Chineză (RPC) s-ar infiltra în rețelele sale de telecomunicații. 

De aceea este atât de surprinzător că România a aprobat recent participarea Lenovo, deținută de China, la rețeaua sa 5G. 

Decurgând dintr-o subestimare fundamentală a riscurilor asociate cu accesul Lenovo, acest Cal Troian ar putea face ravagii în rețeaua românească și nu numai.

„Din fericire, mai este timp să acționăm. Factorii politici din Congres trebuie să lucreze urgent pentru a-i informa pe prietenii noștri români că decizia de a permite Lenovo să participe la rețeaua 5G a națiunii va inversa angajamentele pe care le-a făcut atunci când a semnat un Memorandum de înțelegere (MOU) 5G cu Statele Unite în 2019”, scrie National Interest.

Washingtonul trebuie apoi să insiste ca România să-și retragă aprobarea pentru operațiunile Lenovo.

Acordul din 2019 a afirmat că ambele națiuni „caută să evite riscurile de securitate ce însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”. 

În iunie 2021, Parlamentul României a adoptat – iar președintele Klaus Iohannis a semnat – un proiect de lege care interzicea tuturor  companiilor chineze să participe la construirea rețelei 5G a țării din cauza riscurilor de securitate asociate cu participarea lor.

Mai precis, legea susține că firmele ce participă la dezvoltarea 5G „nu trebuie să fie sub controlul unui guvern străin căruia îi lipsește un sistem juridic independent; să aibă o structură de acționariat transparentă; să nu aibă un istoric de conduită corporativă lipsită de etică” și „să fie supus unui sistem juridic care impune practici corporative transparente”.

Mai mult, această lege nu s-a aplicat doar la 5G, ci a fost „extinsă pentru a acoperi toate tehnologiile, echipamentele și software-ul utilizat în sistemele IT și de comunicații de importanță națională”.

China face pe supărata, România mușcă momeala

Aprobarea pentru Lenovo semnată de premierul Marcel Ciolacu a stârnit o reacție „puternică” din partea principalei companii chineze de telecomunicații Huawei, care a fost respinsă în România. „Supărarea” n-ar fi trebuit să păcălească pe nimeni, dar China merge foarte departe pentru a accesa rețelele actuale și viitoare ale Europei. 

Curios, premierul român Marcel Ciolacu a semnat autorizația pentru ca Lenovo Global Technology HK Limited și Lenovo PC HK Limited să participe la rețeaua 5G a României. 

Decizia lui Ciolacu s-a bazat pe faptul că, în iulie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) – entitatea responsabilă cu emiterea de recomandări despre anumite companii către prim-ministru – nu a găsit „elemente susceptibile de a genera riscuri, amenințări și vulnerabilități pentru securitatea națională și apărarea țării.”

Motivul din spatele recomandării este că entitățile sunt deținute de Lenovo Group Limited, „care operează ca o societate cu răspundere limitată în conformitate cu legile din Hong Kong”. 

După cum a explicat mai departe, CSAT consideră că „sistemul juridic al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong se bazează pe statul de drept și independența sistemului judiciar sub principiul „o țară, două sisteme”.

Acest lucru este în afara realității, scrie National Interest. Hong Kong-ul din 2023 nu este cel din 1983 sau chiar cel din 2013.

China și-a întărit controlul asupra regiunii speciale în ultimii câțiva ani, inclusiv punând în aplicare Legea securității naționale din Hong Kong, în 2020, care constituie o breșă enormă în motivația CSAT. 

În octombrie anul trecut, Xi Jinping chiar a declarat că Beijingul a obținut un control cuprinzător asupra Hong Kong-ului.

Lenovo are biroul-mamă în China

Mai mult, în timp ce Lenovo este înregistrată oficial în Hong Kong, biroul său de acolo servește doar ca sediu financiar. Adevărata muncă se face la Beijing, unde Lenovo a fost fondată și își menține sediul operațional. În special, sediul său de afaceri și program 5G este situat în Chongqing, nu în Hong Kong.

Citește și: Președintele CCR s-a întâlnit cu omologul său chinez. A sfidat Curtea neinformându-și colegii

De asemenea, centrele de producție și furnizorii Lenovo sunt localizați în mare parte în China continentală.

Companiile chineze sunt obligate prin lege să „susțină, să asiste și să coopereze cu eforturile naționale de informații”. Asta înseamnă că, dacă o companie chineză are acces la date, poți fi sigur că și Guvernul chinez are acces.

Acesta este unul dintre motivele pentru care agențiile de informații occidentale precum CIA și MI6 din Marea Britanie au interzis utilizarea echipamentelor Lenovo de aproape două decenii. 

Citește și: Circa 76% din infrastructura 5G din România, construită de Huawei. Compania, acuzată de spionaj

Armata americană este, de asemenea, conștientă de linia Lenovo către Beijing.

În 2008, pușcașii marini staționați în Irak au încetat să mai folosească tehnologia Lenovo după ce au descoperit că datele erau transmise înapoi în China. De atunci, armata americană a înlocuit, în mai multe rânduri, echipamentele Lenovo.

Permițând Lenovo să participe la rețeaua sa 5G, România a deschis ușa unui Cal Troian care îi va submina eforturile, altfel exemplare, de a-și securiza rețelele de telecomunicații.

„Mesajul de la factorii de decizie din SUA ar trebui să fie foarte clar: Învățați din greșelile noastre și retrageți aprobarea Lenovo”, scrie National Interest.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te