2.000 lei amendă pentru cei care au magazine la stradă. Ce trebuie să facă obligatoriu iarna

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.10.2023 - 16:24
Patronii trebuie să facă acest lucur Foto: pixabay.com - rol ilustrativ

Antreprenorii mai au o grijă în plus iarna. Legea din România îi amendează pe cei care au magazine. Ei trebuie să facă un lucru obligatoriu. Autoritățile nu îi vor ierta.

SHARE

Mulți se bucură atunci când prind un spațiu comercial ce se poate vedea din stradă, unde oamenii au acces facil, de pe trotuar. Doar că această facilitate costă.

Iarna, mai au o grijă în plus. Dacă nu fac acest lucru, amenzile pot ajunge la 2.000 de lei. 

Amenzi uriașe pentru cei care au magazine la stradă. Ce trebuie să facă obligatoriu iarna

Firmele au obligația de a curăța de zăpada trotuarul din față imobilului în care funcționează, conform reglementarilor locale din mai multe orașe ale țării.

În București, de exemplu, unde sunt cele mai multe societăți comerciale, amenzile pot ajunge și la 2.000 de lei petru persoanele juridice care nu-și îndeplinesc obligația de a-și "da zăpadă" din fața imobilului.

Citește și: 20.000 de lei amendă pentru cei care stau la bloc. Ce trebuie să facem cu frunzele care cad pe jos

Odată cu primele ninsori, antreprenorii mai au o grijă în plus: riscă amenzi destul de mari, din partea Poliției Locale, dacă nu se asigură că trotuarul din fața firmei este curățat de zăpadă.

În Capitală, micii patroni și mai ales cei din comerț, trebuie să știe obligațiile ce le revin pe timpul iernii prin Normele de salubrizare ale  municipiului București, aprobate prin Hotărâre Consiliului General 120/2010.

La art. 12 al normelor, se indică în mod expres obligația magazinelor care funcționează la parterul unui bloc de a asigura curățarea trotuarului de zăpadă, în dreptul lor.

Citește și: Amenzi de sute de lei pentru șoferii care opresc voluntar pe Podul suspendat peste Dunăre

"Persoanele fizice și juridice au obligația ca, pe timp de iarnă, să îndepărteze țurțurii de gheată formați la nivelul acoperișului imobilului / construcției, să curețe, în maximum 24 de ore după încetarea ninsorii, zăpada depusă și

 gheața formată de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau își desfășoară activitatea, a sediilor de firme, curților și terenurilor deținute, astfel încât traficul pietonal să se desfășoare în condiții normale.

La imobilele în care la parter funcționează societăți comerciale, magazine sau prestatori de servicii, obligațiile menționate revin acestor unități pe timpul funcționarii acestora" - prevede art. 12. al normelor aprobate prin HCGMB 120/2010.

Citește și: Amenzile pentru vitezomani, mai mari în România decât în Germania cu până la 120 euro

Încălcarea acestor prevederi de către persoanele juridice, în București, contituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 2.000 de lei, conform art. 43, lit. b) din norme.

În cazul persoanelor fizice, amenda este intre 200 și 500 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te