Unde să alimentezi când mergi în vacanță în Grecia? Cât e motorina la bulgari și la greci?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.05.2024 - 14:56
Cât te costă drumul până în Grecia - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Foto: Forum Grecia/ Dan Adrian Dragan

Vacanța de vară se apropie rapid însă unii au ”furat startul”. Grecia este din nou una dintre destinațiile preferate de români. Deja foarte greu se mai găsește cazare începând cu luna iunie. Mulți preferă să meargă cu mașina în concediu și își fac calcule cu privire la costuri.

SHARE

Românii preferă să meargă cu mașina în concediu în Grecia chiar dacă trebuie să meargă 10 ore, cel puțin, de la București la Thassos, de exemplu. Însă, mai mult decât timpul efectiv de condus, pe mulți îi interesează taxele și alimentarea mașinii. 

 Unii știu la ce să se aștepte de la drum, ce taxe trebuie să plătească și de ce acte are nevoie. Alții află toate acestea din propria experiență.

Cel mai sigur este să verifici cu atenție toul înainte să pleci cu mașina din parcare spre destinația de vis. 

Cât te costă drumul până în Grecia. Unde găsești benzinării și ce taxe plătești

Dacă pleci din București, cel mai bine este să ieși pe la Giurgiu- Ruse, spun românii care merg des în Grecia. Taxa de pod este 15 lei (3.02 €) și 3 € la întors. Trebuie să ai în vedere și costul vignetei din Bulgaria (poți opta pentru vignetă pe o săptămână, care costă 3 €. 

Să presupunem că ai plinul făcut din București. Aici motorina este aproximativ 7,31 lei/l adică 1.47 €/l.

Conform celor care tranzitează Bulgaria, trebuie să urmezi indicatoarele către Ruse. Vei tranzita orașul Veliko Târnovo, și continui drumul către Stara Zagora, respectiv în direcția orașului Haskovo. Urmează orașul Kardjali. Mulți români fac plinul mașinilor în acest oraș cu 1.35 €/l 

Este mai ieftin față de prețurile regăsite pe insulă și chiar față de cele din România. 

Citește și: Experiențe de groază pentru unii români care mergeau în vacanță în Grecia. Au alimentat în Macedonia

Apoi mulți români spun că este ok să treci granița în Grecia prin Makaza, după localitatea Komotini și urmează drumul spre Xanthi. De la Xanthi, mergi spre Keramoti, unde vei ajunge la un port pentru a lua ferryboatul către Thassos, a sugerat un cuplu de vlogger pe un grup destinat vacanțelor.

În Grecia, litrul de motorină este de 1,65 €.

În ceea ce privește taxele de drum pe care le vei avea de achitat pe traseul către insula Thassos, trebuie să iei în considerare taxa de pod de la Giurgiu-Ruse, de 15 ron la dus și 3 euro la întors , căreia i se adaugă costul vignetei din Bulgaria (poți opta pentru vignetă pe o săptămână, care costă 13 leva sau 6.65 € sau dacă vacanța ta este mai lungă de atât vă trebui să cumperi varianta de vignetă pe o lună, care costă 27 de leva sau 13.81 €). 

Trebuie avut eîn vedere și taxele de autostradă din Grecia, căci în această țară nu vei avea vignetă, ci doar anumite puncte de taxare pe autostrăzi (în jur de 2.5 € dacă intri în Grecia pe la vama Makaza). 

Foto: Forum Grecia/ Dan Adrian Dragan

Când iei feribotul din Keramoti către Limenas, se vor adaugă și aceste costuri (5 €/adult, 3 €/copii între 5-10 ani și între 20-25 €/ vehicul, în funcție de lungimea acestuia). Călătoria cu feribotul durează în jur de 30 de minute. Poți consulta aici orarul curselor Keramoti-Limenas.

Citește și: 10 motive pentru a vizita Grecia în afara sezonului. ”Cazarea, mult mai ieftină”

Există și o altă variantă de traseu cu feribotul către Thassos, cu plecare din Kavala către Skala Prinos. Durata călătoriei este ceva mai mare comparativ cu prima dintre variante (în jur de o oră și jumătate), iar costurile sunt puțin mai ridicate (aproximativ 24 €/ mașină, 5 euro/persoană), scrie travelplanner.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te