George Călinescu și Alice Vera, o poveste ciudată de dragoste. Soția îi căuta amante

DE Catinca Doboș | Actualizat: 10.05.2024 - 12:04
George Călinescu și Alice Vera, o poveste neobișnuită de dragoste. Soția îi căuta amante - Foto: Jurnalul.ro

George Călinescu s-a căsătorit cu Alice Vera în 1929. Cei doi nu au avut copii. Călinescu a fost un om retras, a stat departe de viața publică și s-a concentrat pe scrierile sale. Dosarul de Securitate al scriitorului menționează că soția sa îi căuta amante.

SHARE

Marele scriitor, critic și istoric literar George Călinescu a dus o viață zbuciumată, având o copilărie grea, cu un tată care nu l-a recunoscut niciodată.

Citește și: Fanny, iubirea lui Liviu Rebreanu, avea o fiică din altă relație. Scriitorul a înfiat copilul ilegal

Călinescu a trăit alături de soția sa, Alice Vera, cu care nu a făcut niciun copil. Relația celor doi a fost una rece deseori, Călinescu afundându-se în studiul literaturii și izolându-se de familie și prieteni.

Dosarul de Securitate al lui George Călinescu menționează faptul că Alice îi căuta amante scriitorului, iar la vârsta de 60 de ani, criticul literar se îndrăgostise de o femeie cu 30 de ani mai tânără.

Căsnicia cu Alice Vera

George Călinescu a fost căsătorit cu Alice Vera. Cei doi și-au unit destinele când scriitorul avea 30 de ani, în anul 1929.

Citește și: Ce rol a avut Ion Creangă în tentativa de lovitură de stat din 1866? Voia ruperea Unirii de la 1859

Părinții lui Alice erau înstăriți, dar scriitorul și-a dorit să stea în chirie, alături de soția sa și a avut o viață scoială retrasă, fiind veșnic deranjat de musafirii soției sale, conform Adevărul.

Când Alice Vera primea musafiri în casă, se zice că George Călinescu spunea „Da’ nu mai pleacă aia odată?”.

Alice Vera a lăsat în urmă scrieri despre căsnicia sa cu Călinescu. Scriitorul și soția sa aveau o relație rece. Alice se ocupa de toate treburile casnice, inclusiv de cele care reveneau la vremea aceea, în mod obișnuit, bărbatului. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Un mare actor român care și-a găsit marea iubire pe platoul de filmare

„Viaţa noastră a fost totdeauna modestă. Trăiam retraşi. Mergeam o dată, de două ori pe săptămână la cinematograf, la teatru. Spectacolele le alegea soţul meu.

În ultimii ani mergeam la concertele simfonice de la Ateneu. Vizite? Rar primeam. Una, două pe an. Şi de făcut nu făceam mai niciodată împreună. Ne vizitau îndeosebi scriitorii, cunoscuţi ce se anunţau dinainte. Iniţiativele îi aparţineau lui. Eu nu aveam voinţa mea. Şi gospodăria noastră s-a despărţit în două. 

Citește și: Căsătoria „aranjată” din viața actriței Irina Petrescu. Cât a durat? Cine a fost marea sa iubire?

Eu aveam grijă de tot ce privea latura materială: piaţa, mâncarea, cumpărăturile curente; lemne eu aduceam. El era foarte comod. În afară de scris, nu avea grijă de altele”, scria Alice Vera în jurnal său.

George Călinescu și-a dedicat timpul scrierilor sale, iar în perioada în care a lucrat la „Istoria literaturii române”, autorul s-a izolat de toți cei din jur, inclusiv de soția sa.

„Se închide în casă cu săptămânile când e să redacteze; atunci îşi ascunde domiciliul sau îşi dă adrese fictive, terorizat la gândul că ar putea fi întrerupt de la lucru”, menţiona Lucian Nasta în „Intimitatea amfiteatrelor”.

Cu toate acestea, au fost și momente frumoase în relația celor doi. 

Citește și: De ce a vrut să se sinucidă Marga Barbu? „Mărgelatu” Florin Piersic: Nu doar am iubit-o, am adorat-o

La zece ani după moartea scriitorului, în 1975, Alice Vera, într-un interviu pentru România Literară, realizat de Marta Minciu, a spus că cei doi au călătorit mult, conform Dosare Secrete.

„Soţul meu şi cu mine am călătorit mult când eram foarte tineri. Am cutreierat şi Italia, şi Franţa. Mulţi ani la rând, vara, ne duceam la bunica dinspre mama, la Miercurea Sibiului. (...)

Citește și: Singura autoare româncă care ia Premiul Nobel, intimidată de Securitate. E obligată să plece în RFG

Ţin să vă spun că se făcuse un obicei ca vara să mergem şi pe malul mării. Ceea ce nu înseamnă numai plajă. Plecam întovărăşiţi de Fofează, câinele şi bunul nostru prieten. Găzduiam la câte o casă cât mai aproape de mare şi căutam locurile mai puţin frecventate unde ne aduceam nămolul în cutii de tinichea”, a declarat Alice Vera. 

Soția îi căuta amante

În cartea „Asaltul cetății. Dosarul de Securitate al lui G. Călinescu”, apărută în 2014, Ionel Oprișan, un fost student de-al scriitorului a prezentat notele informative adunate de către Securitate despre Călinescu, în perioada 1959 - 1961, conform Adevărul.

O admiratoare de-a lui Călinescu a contribuit la dosarul de Securitate al scriitorului cu note informative despre viața personală a marelui critic literar. 

Citește și: Panait Istrati, scriitorul genial cu doar 6 clase care a fost hamal și zugrav. Moare sărac la 50 ani

Conform dosarului, la 60 de ani, George Călinescu s-ar fi îndrăgostit de o femeie pe numa Liliana, cu 30 de ani mai tânără decât el.

În aceste note informative mai este menționat și faptul că soția scriitorului era foarte tolerantă cu scăpările soțului, chiar încurajându-le. În acest sens, Alice Vera îi căuta soțului amante.

George Călinescu a avut o copilărie zbuciumată

George Călinescu s-a născut pe 19 iunie 1899 și a fost fiul unei servitoare pe nume Maria Vișan.

Tatăl său nu l-a recunoscut niciodată.

Maria Vișan era menajeră în casa lui Constantin Călinescu și a soției sale, Maria Călinescu. 

Citește și: Marin Preda o cere de soție pe Aurora la a doua întâlnire. Ea va mărturisi că scriitorul a fost ucis

În 1907, mama scriitorului acceptă ca fiul ei să fie adoptat de soții Călinescu, devenind din Gheorghe Vișan, Gheorghe Călinescu, numele său oficial.

Tatăl biologic al lui Călinescu a fost Tache Căpitănescu, fratele Mariei Călinescu. Tache a avut un destin tragic: și-a pus capăt zilelor.

George Călinescu a murit pe 12 martie 1965. Scriitorul era bolnav de ciroză hepatică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te