590 lei pensie după 30 de ani de muncă. Alți 600.000 pensionari, în aceeași situație. Ce au muncit?

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.05.2024 - 15:05
590 lei pensie după 30 de ani de muncă. Alți 600.000 pensionari, în aceeași situație. Ce au muncit? - Foto: Freepik

590 lei pensie după 30 de ani de muncă. Alți 600.000 pensionari, în aceeași situație. Ce au muncit? vă spunem potrivit legii pensiilor și a datelor de la Casa de Pensii. Ei nu vor avea pensie mai mare la recalculare, dar guvenrul le pregătește o surpriză plăcută.

SHARE

Numărul pensionarilor care primesc sub 300 de euro, adică 1.400 de lei este de aproape 1.500.000, potrivit datelor de la Casa de Pensii consultate de Newsweek România. Dintre aceștia un număr important au indemnziația minimă (1.100.000 de pensionari).

Citește și: A muncit 35 ani și va primi 1.600 lei în plus la pensie la recalculare. E pensionat de curând!

590 lei pensie după 30 de ani de muncă. Alți 600.000 pensionari, în aceeași situație. Ce au muncit?

În cazul lor, dacă au muncit 15 ani ori au vârsta de pensionare, statul le completează pensia contributivă cu o sumă de bani, astfel încât pensionarii să primească idnemnizația minimă care este de 1.280 de lei.

O situație disperară au cei peste 630.000 de pensionari din agricultură. Potrivit cifrelor oficiale, din totalul celor aproape 5.000.000 de pensionari, 632.361 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 636 de lei.

Pentru aceștia statul contribuie cu aproape 600 de lei pentru ca ei să ajungă la pensia (indemnizația) minimă de 1.281 lei.

Cum s-a ajuns la aceste pensii infime din agricultură?

Salariile au fost mici pentru cei care au muncit la CAP. Apoi, unii nu erau plătiți în bani, ci în bunuri. Multe ore au fost trecute ca suplimentare sau de weekend, iar aceste ore nu se iau în calcul și nu se vor lua nici la recalculare. E nevoie ca pensionarii să dovedească cu acte că au făcut aceste ore suplimentare. Vezi LINK mai jos

Citește și: Ce documente trebuie depuse pentru o pensie mai mare la recalculare, în funcție de anul pensionarii?

De aceea, pensionarii din agricultură pot spera la o pensie mai mare la recalculare doar dacă au muncit mulți ani (peste 30 de ani) ca să primească puncte bonus.

Altfel, ei rămân cu pensia de azi.

În urmă cu 3 ani, ministrul Muncii de la acea vreme, Raluca Turcan (ministrul Culturii de azi) dădea exemplul unui pensionar care, după aproape 30 de ani de muncă, are pensie de doar 591 de lei.

"După 30 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei, la care statul adaugă diferenţa de până la 800 lei (astăzi punctul de pensie a crescut, iar pensia minimă e de 1.280 lei) cât este pensia socială.

Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor pe care l-am avut astăzi în mână la Casa Judeţeană de Pensii Suceava. Evident, un dosar cu şină vechi de aproape 30 de ani, cu documentele scrise de mână şi foi îngălbenite. Sunt alte 10.000 de dosare similare de agricultori ce trebuie evaluate şi introduse în sistem electronic, aici, la casa de pensii din Suceava", a scris Raluca Turcan.

De atunci, nu s-a schimbat nimic.

O inițiativă ce poate ajuta

În Parlament există o inițiativă care poate dubla pensia agricultorilor. Newsweek a scris că un proiect de lege aflat în Senat are șanse mari să treacă și să mărească pensiile a jumătate de milion de români. Este vorba de pensionarii care au fost agricultori.

Citește și: Pensionar cu 8.500 lei pensie după 34 ani munciți. De ce la recalculare va avea 1.750 lei mai puțin?

„Pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, punctajul anual este 1 punct", se arată în propunerea legislativă.

Pe larg, mai jos

Citește și: Cine sunt cei 500.000 de pensionari care vor lua la pensie 1000 lei în plus? Ce au lucrat?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te