Ce se va întâmpla cu pacienții care sunt trimiși de la spitalele de stat la cele private

DE Alexandra Lupascu | 18.04.2024 - 16:23
Ce se va întâmpla cu pacienții care sunt trimiși de la spitalele de stat la cele private Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

SHARE

Alexandru Rafila a mai precizat că trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile.

El a mai spus, despre legalitatea ca un medic să pună parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat, că trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor dar că, în principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, însă e nevoie de o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv, scrie Protv.

Ce se va întâmpla cu pacienții care sunt trimiși de la spitalele de stat la cele private

Afirmaţiile ministrului sunt făcute în contextul în care medicul Cătălin Cîrstoiu, manager al Spitalului Universitar şi candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, este acuzat că a trimis pacienţi la clinica privată a soţiei sale şi că a acordat consultaţii la acea clinică, ceea ce il plasează în stituaţie de incompatibilitate.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă un medic îşi poate pune parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat.

”Nu am un răspuns la întrebarea dvs, trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor. În principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, trebuie să existe totuşi şi o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv”, a spus Rafila.

Citește și: De ce românii primesc medicamente noi la 2 ani după nemți. Statele estice sunt defavorizate

Despre avizul negativ dat de Guvern pe un proiect de lege al USR, care penaliza practica de a trimite pacienţii de la stat la privat, ministrul a arătat că a văzut acest proiect şi ”era un proiect făcut superficial, care nu răspundea nevoilor pe care le avem de a opri această direcţionare a pacienţilor către privat”.

”Să nu uităm că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie, chiar dacă ei sunt operatori privaţi. Este un proiect iniţiat de USR, de un domn Adrian Wiener cred că îl cheamă.

Citește și: Spitalele, fără bani de medicamente pentru bolnavii cronici. Guvernul nu a rectificat bugetul

Dânsul are, mai ales în ultimele luni, în ultimii ani, o abordare care mă face să cred că este cel mai bun medic dintre politruci, sau cel mai bun politruc dintre medici, nu ştiu exact care este calitatea dânsului”, a spus Rafila.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te