Când vom avea card de sănătate direct pe telefon? Va fi urcat în Aplicaţia Unică a Statului

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.05.2024 - 10:17
Când vom avea card de sănătate direct pe telefon - Foto: captură Ziarul Prahova (rol ilustrativ)

Cardul de Sănătate va putea fi accesat de pe telefon. O aplicație de 20 de milioane de euro va cuprinde mai multe documente de identitate. Acestea vor putea fi accesate de pe telefon, tabletă sau laptop.

SHARE

Deseori medicii se plâng de problemele pe care le întâmpină atunci când vor să elibereze rețete sau să dea trimiteri pacienților către diverși specialiști deoarece cardurile de sănătate se blochează. 

Atunci sunt obligați să stea ore în șir după programul de lucru să rezolve aceste situații. 

Ministrul Digitașizării promite însă că în curând aceste documente vor putea fi accesate de pe telefon la fel ca în cazul cardurilor bancare. 

Când vom avea card de sănătate direct pe telefon? Va fi urcat în Aplicaţia Unică a Statului

Aproximativ 2 milioane de români vor primi în următorii 4 ani cardurile de sănătate prin poștă. Newsweek a scris mai mult despre acest subiect în materialul acesta:

Cum vor ajunge noile carduri de sănătate la 2.000.000 de asigurați? Noua măsură luată de CNAS

Încă nu se știe exact când urmează să înceapă livrările cardurilor de sănătate. Momentan a fost semnat un acord între Casa Națională de Sănătate și Poșta Română. 10 milioane de lei fără TVA este valoarea acestuia.

Însă, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan Ivan a afirmat, zilele trecute, că, în prezent, actualul card de sănătate este depăşit din punct de vedere tehnologic și că acesta va putea fi accesat de pe telefon la un moment dat.

„În perioada următoare să fie integrat şi în cadrul aplicaţiei unice a statului român cea la care lucrăm încă de acum o lună, pentru care am alocat 20 de milioane de euro şi care va cuprinde mai multe documente de identitate, permis, buletin, paşaport, card de sănătate,

 documente referitoare la proprietatea unor imobile sau maşini, programări pentru înmatricularea maşinii şi automat va putea să fie folosit cardul de sănătate direct de pe telefon, tabletă sau laptop într-o formă mult mai simplă”, a precizat Ivan, conform news.ro.

Bogdan Ivan a vorbit și despre Aplicația Unică a Statului ca re va avea primele servicii funcționale la începutul anului viitor. 

„Noi am semnat contractul pentru execuţia Aplicaţiei Unice a Statului în luna martie 2024, termenul de execuţie este un an şi şase luni, adică până în septembrie 2025.

Citește și: Ce se va întâmpla cu cardul de sănătate? Este învechit tehnic și are nevoie de alte opțiuni

Din discuţiile pe care le-am avut cu compania care a câştigat licitaţia publică le-am solicitat explicit ca această Aplicaţie Unică a Statului să aibă primele servicii pe care le oferă undeva la începutul anului 2025”, a explicat Bogdan Ivan, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Ministrul Ivan a adăugat că, în prima etapă, vor fi aproximativ 30 de servicii publice în Aplicaţia Unică a Statului. Totodată, în funcţie de modul în care va evolua şi pregătirea cardului de sănătate de către CNAS, şi el va fi interoperabil cu aplicaţia.

„La nivel de discuţie cu echipa care lucrează la Aplicaţia Unică a Statului am luat în calcul inclusiv crearea în format digital a acestui tip de card pentru că sunt costuri incomparabil mai mici decât atunci când vorbim despre emiterea lui fizică, pe de o parte, iar pe de altă

 parte pentru a nu crea nevoia de noi investiţii în dispozitive care să citească aceste carduri, care să fie incompatibile cu alte dispozitive, să existe un cod QR care să poată să fie scanat tot prin aceeaşi aplicaţie pe care o să o aibă medicii direct de pe telefon pentru a simplifica mult lucrurile”, a completat Ivan, conform news.

Acesta a oferit detalii despre principiul care va sta la baza funcţionării cloudului guvernamental.

Citește și: Modificări de ultimă oră ale cardului de sănătate. Ce trebuie să știe persoanele asigurate

„Principiul pe care îl folosim atunci când vorbim despre cloudul guvernamental, despre tot ce înseamnă datele românilor, atât în cazul documentelor de identitate, cât şi în cazul documentelor de proprietate, cât şi în cazul actelor de studii, va fi unul foarte simplu şi

 anume cel în care avem jurnalizarea fiecărei acţiuni pe care la nivel tehnic o întreprind instituţiile statului pentru a consulta datele personale ale unui cetăţean român. Aşa că atunci când lucrezi în format digital rămân urme şi toate sunt trasabile, iar orice român, pentru a ne asigura de transparenţă totală, va putea să solicite datele, la final de an sau trimestrial, să vadă care sunt instituţiile care au accesat datele personale ale căţeanului, în ce perioadă şi cu ce scop”, a precizat ministrul Bogdan Ivan.

De ce se tot blochează cardurile de sănătate

Într-o emisiune tv, Bogdan Ivan a explicat de ce sunt mereu probleme cu cardurile de sănătate. „Sunt două detalii extrem de importante. Prima dată, este tot ceea ce însemnă sistemul cardului de sănătate care în momentul de faţă este depăşit din punct de vedere tehnologic. 

Dacă în 2012 când s-a lansat acest sistem informatic erau 7.000 de furnizori, în 2023 erau 42.000. Este o tehnologie mai veche acolo care nu mai face faţă noilor schimbări.

Anul trecut, în urma unei colaborări foarte bune cu cei de la CNAS, cu echipa tehnică de la Minister s-a găsit o formulă prin care s-au salvat 100 de milioane tocmai pentru a ne asigura că se va reface integrat sistemul cardului de sănătate care astăzi este funcţional într-un procent destul de redus”, a explicat Bogdan Ivan, joi la postul B1Tv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te