VIDEO Zelenski, la un pas de moarte. Doi ofițeri din securitatea sa aveau ordin să-l asasineze

DE Adina Mutăr | 07.05.2024 - 16:55
Zelenski, la un pas de moarte. Doi ofițeri din securitatea sa aveau ordin să-l asasineze - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter iustrativ)

Zelenski, la un pas de moarte. Doi ofițeri din securitatea sa aveau ordin să-l asasineze. Contrainformațiile Securității de Stat au dejucat planurile Rusiei de a-i elimina pe președintele Ucrainei și pe alți reprezentanți ai conducerii militare și politice.

SHARE

Zelenski, la un pas de moarte. Doi ofițeri din securitatea sa aveau ordin să-l asasineze. 

Planurile urmau să fie implementate de o rețea de agenți, care a fost expusă în prealabil de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) și Administrația Securității de Stat (SSA). 

Rețeaua, ale cărei activități erau supravegheate de serviciul de nformații FSB din Moscova, includea doi colonei SSA care scurgeau informații secrete către Rusia.

 Zelenski, la un pas de moarte. Doi ofițeri din securitatea sa aveau ordin să-l asasineze

Una dintre sarcinile rețelei recrutată de FSB a fost să găsească autori în rândul militarilor apropiați de detaliile de securitate ale deplasărilor președintelui pentru a-l lua ostatic iar apoi să-l elimine.

Pe lângă Zelenski, rușii plănuiau să-i elimine pe șeful SSU, Vasil Maliuk, pe șeful Serviciului de Informații pentru Apărare (DIU), Kirilo Budanov, și alți oficiali de rang înalt, potrivit European Pravda.

Vasil Maliuk, șeful SSU, a declarat că un număr limitat de oameni știau despre această operațiune specială de dezvăluire a agenților FSB, iar el a supravegheat personal progresul acesteia.

„Atentatul ar fi trebuit să fie un cadou pentru Putin la inaugurarea noului său mandat”, a declarat Maliuk.

Agenții urmau să-l omoare pe șeful DIU, Budanov, înainte de Paște.

Agentul recrutat urma să observe deplasările președintelui și să transmită informații către FSB.

Coordonatele locației în care trebuia să fie oficialul urmau să fie folosite pentru a lansa un atac cu rachetă. Apoi, urmau să atace cu o dronă și o altă rachetă, pentru a-i elimina pe toți cei aflați în anturajul președintelui.

Citește și: O armată de 100.000 de europeni, gata să intervină în războiul cu Rusia. Ce pun la cale Macron și Xi

Agentul urma să fie înarmat de un colonel al SSA, care i-ar fi dus personal drone FPV, încărcături RPG-7 și mine antipersonal MON-90 la Kiev.

SSU a înregistrat atât călătoriile colonelului într-o altă regiune a Ucrainei pentru a obține dronele și explozivii, cât și conversațiile dintre suspect și ofițerul FSB care coordona operațiunea.

Citește și: Au fost identificați spionii din „echipa morții” a lui Putin. Acționează în toată Europa

Reprezentanții Serviciului Federal de Securitate Rus au ales ca țintă a atacului o casă privată din regiunea Kiev, unde ar fi trebuit să stea oficialul de rang înalt.

Cu toate acestea, astfel de intenții au fost expuse și documentate în timp util de către agențiile de aplicare a legii din Ucraina.

Acest lucru a împiedicat finalizarea operațiunii, iar suspecții au fost reținuți. Perchezițiile la domiciliul lor au scos la iveală dovezi ale activității criminale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te