Țara aliată SUA face „jocuri duble” cu China pentru a primi avionul invizibil J-20 în loc de F-35

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.05.2024 - 11:39
Țara aliată SUA face „jocuri duble” cu China pentru a primi avionul invizibil J-20 în loc de F-35 - Foto: Profimedia images

O țara aliată Statelor Unite face „jocuri duble” cu China în speranța de a pune mâna pe avionul invizibil al Beijingului J-20. În 2021 semnau un acord cu SUA de 19 miliarde de dolari pentru vânzarea a 50 de F-35 și 18 drone MQ-4B.

SHARE

Emiratele Arabe Unite extind legăturile forțelor aeriene cu China, în ceea ce ar putea fi un plan pentru a le îmbunătăți perspectivele achizițiilor de avioane de război invizibile chineze J-20.

Citește și: IMAGINI UNICE Pregătiri de război: 4 avioane de luptă SUA escortează un submarin de 4.000.000.000$

 Citește și: Înfrângere epocală pentru Putin. Armenia, cu doar 3.000.000 locuitori, a alungat armata rusă

Citește și: VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat

Țara aliată SUA face „jocuri duble” cu China pentru a primi avionul invizibil J-20 în loc de F-35

Generalul-maior Saleh Mohammed bin Mejren Al Ameri, comandantul Operațiunilor Întrunite ale EAU, s-a întâlnit cu comandantul Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei la 23 aprilie pentru a promova o cooperare mai strânsă între forțele aeriene.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care perspectivele EAU de a achiziționa F-35 "ar putea fi din ce în ce mai reduse", potrivit unei analize.

O altă analiză a speculat chiar că Abu Dhabi ar putea căuta în cele din urmă principalul avion de luptă invizibil al Chinei: J-20 Mighty Dragon de generația a cincea.

Citește și: Rusia amenință după ce Biden a cerut României să dea Ucrainei sistem Patriot: „Sunteți descoperiți”

Emiratele Arabe Unite vor „și cu SUA și cu China”

SUA au aprobat un acord de 19 miliarde de dolari pentru vânzarea a 50 de F-35 și 18 drone MQ-4B către EAU în ianuarie 2021. Cu toate acestea, afacerea nu s-a materializat pe fondul îngrijorării crescânde a Washingtonului cu privire la rolul central al Chinei în infrastructura 5G din Emirate și a suspiciunilor că Beijingul stabilește o bază militară în această țară.

Pe de altă parte, Abu Dhabi a devenit frustrat de precondițiile americane cu privire la amploarea cooperării sale tehnice cu China.

Citește și: Reportaj în SUA la fabrica Lockheed Martin, locul unde se nasc avioanele F-35 și F-16. Urmează NGAD

Emiratele Arabe Unite au comandat 80 de Dassault Rafales din Franța în decembrie 2021. De asemenea, a cumpărat 12 avioane de antrenament L-15 de la Beijing și a participat pentru prima dată la un exercițiu comun de antrenament al forțelor aeriene din China în 2023.

Astfel de mișcări au făcut prea puțin pentru a atenua îngrijorările Washingtonului cu privire la extinderea legăturilor de apărare dintre China și aliații săi din Golful Arab.

Cu toate acestea, legăturile în devenire ale Abu Dhabi nu sugerează că acesta își înlocuiește echipamentele militare occidentale cu alternative chinezești.

Avionul american F-35 rămâne prima alegere

"Principalul factor care trebuie luat în considerare aici este că, spre deosebire de factorii de decizie politică din SUA, EAU nu vede achizițiile de arme din China ca pe o afacere cu sumă nulă", a declarat pentru Business Insider Ahmed Aboudouh, membru asociat la Chatham House și șef al Unității de studii privind China din cadrul Emirates Policy Center.

"Prima alegere a Abu Dhabi ar fi cu siguranță să achiziționeze vânzarea F-35 în detrimentul oricărui echivalent chinez."

Aboudouh a precizat că abordarea Chinei pentru a discuta despre achiziția de arme avansate este determinată de ezitarea Washingtonului de a oferi Abu Dhabi alternative, pe care Emiratele Arabe Unite le consideră "cruciale", pe baza "considerentelor de securitate națională și a volatilității regionale ridicate".

În plus, Abu Dhabi dorește ca "strategia sa de echilibrare" între Washington și Beijing să dea roade.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te