Suma uriaşă dată de Polonia pe securizarea frontierei de est. România nu a consumat tot bugetul MApN

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.05.2024 - 20:37
Suma uriaşă dată de Polonia pe securizarea frontierei de est. România nu a consumat tot bugetul MApN - Foto: Profimedia Images
Suma uriaşă dată de Polonia pe securizarea frontierei de est. România nu a consumat tot bugetul MApN - Foto: Profimedia Images

Suma uriaşă dată de Polonia pe securizarea frontierei de est. România nu a consumat tot bugetul MApN. Polonia va cheltui 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari), în cadrul unui program de securizare a frontierei.

SHARE

Suma uriaşă dată de Polonia pe securizarea frontierei de est. România nu a consumat tot bugetul MApN. Polonia va cheltui 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari), în cadrul unui program de securizare a frontierei sale estice.

Este vorba despre încercarea de a-şi consolida apărarea, împotriva a ceea ce consideră a fi o ameninţare în creştere, din partea Rusiei şi a Belarusului.

Suma uriaşă dată de Polonia pe securizarea frontierei de est. România nu a consumat tot bugetul MApN

Frontiera Poloniei cu Belarus a fost un punct fierbinte, de când migranţii au început să sosească acolo, în anul 2021, după ce Minskul, un aliat apropiat al Rusiei, a deschis agenţii de turism în Orientul Mijlociu.

Belarus a oferit astfel o nouă rută neoficială spre Europa - o acţiune despre care Uniunea Europeană a spus că a fost concepută pentru a crea o criză a refugiaţilor. De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, relaţiile au devenit şi mai tensionate, Varşovia crescând cheltuielile pentru apărare şi acuzând Minskul şi Moscova de încercări de destabilizare a Poloniei.

"Am decis să investim 10 miliarde de zloţi în securitatea noastră şi, mai presus de toate, într-o graniţă estică sigură", a declarat premierul Donald Tusk, conform News.ro.

Citeşte şi: Polonia, avertizare aeriană extinsă, inclusiv Varșovia. Va doborî rachetele și dronele rusești?

"Începem un proiect major pentru a construi o frontieră sigură, inclusiv un sistem de fortificaţii, precum şi decizii de amenajare şi de mediu care vor face această frontieră imposibil de trecut pentru un potenţial inamic", a spus Tusk.

Tusk nu a dat mai multe detalii despre ce fel de fortificaţii vor fi construite. Guvernul anterior a construit un gard, la graniţa dintre Polonia şi Belarus, lung de peste 180 km şi înalt de 5,5 metri.

Foto: Profimedia Images

Scopul era de a se proteja împotriva migraţiei ilegale. Acesta este completat de un sistem de camere şi senzori, care monitorizează frontiera. Tusk anunţase la începutul lunii mai planuri de consolidare a frontierei estice, dar fără a oferi detalii.

Citeşte şi: Polonia a dat undă verde pentru reactoarele nucleare mici

De asemenea, Tusk a declarat că va discuta luni cu Banca Europeană de Investiţii despre finanţarea de 500 de milioane de zloţi pentru componenta de satelit a "European Sky Shield Initiative".

"European Sky Shield Initiative" este un sistem comun de apărare aeriană înfiinţat de Germania în 2022 pentru a stimula apărarea aeriană europeană. Tusk a comparat-o cu sistemul Iron Dome al Israelului.

România a alocat 2,5% din PIB pentru Apărare, în anul 2023, dar nu a reușit să cheltuiască decât 1,6%, arăta recent o analiză NATO. Cu acest prag, România e sub media Alianței: 1,73%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te