Anunțul care „cutremură Moscova”. Rachetele ATACMS, gata să distrugă toată apărarea rusă din Crimeea

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.04.2024 - 13:23
Anunțul care „cutremură Moscova”. Rachetele ATACMS, gata să distrugă toată apărarea rusă din Crimeea - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Anunțul care „cutremură Moscova”. Rachetele ATACMS, gata să distrugă toată apărarea rusă din Crimeea, se arată într-o analiză a expertului militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, după ultimele atacuri în care 4 sisteme S-400 și 3 radare performane au fost spulberate de ucraineni.

SHARE

În noaptea de 17 aprilie, a fost atacată o bază aeriană rusă din zona Dzhankoi, unde, pe lângă aviație, se afla o divizie de apărare aeriană formată din sisteme de apărare aeriană S-400.

Anunțul care „cutremură Moscova”. Rachetele ATACMS, gata să distrugă toată apărarea rusă din Crimeea

După atacul asupra aerodromului din zona Dzhankoi, platformele de propagandă rusești au început imediat să relateze că Ucraina a efectuat un atac cu rachete balistice ATACMS, dar au spus că „toate au fost doborâte”.

Ulterior, au revenit, precizând că „NU toate rachetele ucrainene lansate spre Crimeea” au fost interceptate. Mai târziu, deja nici bloggerii pro-ruși nu mai putea ascunde faptul că apărarea rusă din Crimeea a fost „spartă” de valul de rachete balistice ATACMS.

Într-un videoclip postat de forțele ucrainene arăta lansarea a șase rachete MGM-140B Block 1A și care a fost atribuită atacului asupra lui Dzhankoi.

Citește și: „Spionul șef” al Ucrainei prezice „valului decisiv” al atacurilor rusești. Pericolul pentru România

Bazându-se pe acest lucru, potențialul de lovire a fost de exact șase rachete balistice.

Citește și: VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte

De asemenea, pe imaginile din satelit publicate ulterior la aerodromul din Dzhankoi, au fost înregistrate clar șase zone de foc distanțate de distanță. Adică, toate rachetele au zburat spre destinația lor.

Rezultatul atacului a fost distrugerea a patru sisteme de apărare antiaeriană de lansare S-400, a cel puțin trei radare, și anume 92N2E, 91N6E, și a sistemului unic Fundament-M. 

Citește și: VIDEO Explozii în Crimeea la un aerodrom militar, unde rușii țin elicopere de atac de 36.000.000$

Eficacitatea loviturii s-a dovedit a fi maximă, dar se pune întrebarea: de câte rachete de acest tip ar putea fi nevoie în general pentru a dezactiva apărarea aeriană rusă din Crimeea?

Expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko spune că Ucraina ar putea dezactiva complet apărarea aeriană din Crimeea cu ajutorul acestor rachete americane.

Pe ce se bazează apărarea Rusiei din Crimeea

Regimentul 18 Rachete Antiaeriene (baza militară nr. 85388) sunt ucraineni care au dezertat la ruși în 2014, atunci când Crimeea a fost anexată ilegal de Rusia. În prezent, acest regiment este desfășurat în trei divizii la Capul Tarhankut, în Dzhankoi și în Feodosia.

De asemenea, Regimentul 12 de rachete antiaeriene al Federației Ruse este format tot din soldați ucraineni care au dezertat tot în anul 2014. Această divizie este poziționată în zona Evpatoria și Sevastopol.

Regimentul 3 de radiotehnică. Echipamentul radio al RTP 3 se află la Capul Tarkhankut.

Astfel, apărarea aeriană rusă este reprezentată de două regimente cu sisteme de apărare aeriană S-400 cu rază lungă de acțiune.

Datorită atacului reușit de la Dzhankoi, nordul peninsulei ocupate temporar din Crimeea nu este acoperit de penetrarea și zborul unor „obiecte” de dimensiuni medii și mari.

În cazul distrugerii diviziei din Feodosia, traseul din nordul spre sud-estul Crimeei sau o direcție foarte interesantă nu este acoperit în general, luând în considerare unele facilități logistice ilegale.

De câte rachete ATACMS are nevoie Ucraina pentru a distruge apărarea Rusiei din Crimeea?

În general, lovitura a șase rachete MGM-140B Block 1A asupra aerodromului de lângă Dzhankoi a pus în incapacitate întreaga divizie a Regimentului 18 de rachete antiaeriene. Adică, acesta este indicatorul minim al utilizării eficiente a acestei componente și ar trebui să fie considerat ca fiind unul de bază. Cu alte cuvinte, pentru a dezactiva alte divizii, este necesar un potențial de impact de șase rachete sau mai mult.

„Cred că nu trebuie să fii un geniu pentru a calcula că, în general, este nevoie de o resursă de cel puțin 24 de rachete MGM-140B Block 1A pentru a dezactiva componentele de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune ale sistemului de apărare aeriană S-400 din Crimeea

Dar, din nou, acest lucru se întâmplă dacă obiectivul este neutralizarea completă a sistemului de apărare aeriană S-400 din Crimeea”, spune expertul ucrainean, potrivit Charter97.org.

Cul alte cuvinte, rata scăzută de interceptare a rachetelor americane ATACMS le transformă într-o amenințare serioasă pentru sistemul de apărare aeriană S-400, iar consecința poate fi "oprirea" completă a Crimeei din componenta de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te