Singura fotografie cu o româncă ce a trăit „visul american”. În ce an a ajuns la New York?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.04.2024 - 17:00
Singura fotografie cu prima româncă ce a trăit „visul american”. În ce an a ajuns la New York? - Foto: New York Public Library

Singura fotografie cu o româncă ce a trăit „visul american”. În ce an a ajuns la New York și cine este? În cele ce urmează veți aflași cine a fost primul român care a ajuns pe meleagurile americane.

SHARE

Singura fotografie cu o româncă ce a trăit „visul american”. În ce an a ajuns la New York și cine este? În cele ce urmează veți aflași cine a fost primul român care a ajuns pe meleagurile americane. 

Românca care a trăit „visul american” 

Ambasada Statelor Unite în România a distribuit singura fotografie cunoscută în mediul public a unei românce ajunsă la New York, acum aproape 120 de ani, în căutarea visului american.  

Ambasada Statelor Unite în România a distribuit pe contul său de Facebook o fotografie unică, realizată acum aproape 120 de ani.

Citește și: Ziua schimbului de supă. Cum am ajuns să sărbătorim deliciosul fel de mâncare

Este vorba despre o româncă ajunsă în New York, în aventura vieții ei, unul dintre migranții care aveau să creeze SUA de azi.

”Portretul unei imigrante românce, realizat la Ellis Island, New York. Pe 17 aprilie 1907, centrul de procesare al imigranților de pe insula Ellis a înregistrat cea mai aglomerată zi - 11.747 de oameni au intrat atunci în Statele Unite, un număr record”, a scris ambasada în dreptul pozei.

Fotografia aparține Bibliotecii Publice din New York și este singura imagine cunoscută publicului cu o româncă ajunsă în Statele Unite ale acelor vremuri, de la începutul secolului XX.

Cine a fost primul român ajuns în America?

Samuilă Damian, un preot ortodox din Transilvania, care știa latina la perfecție, după cum o spune chiar Benjamin Franklin, scriitor, om de stat, diplomat, inventator și unul dintre fondatorii Statelor Unite ale Americii, a fost se pare primul român care a călcat pe pământ american, potrivit Adevărul.

Preotul transilvănean a fost menționat de Benjamin Franklin într-o scrisoare descoperită de către cercetătorul D. Dvioichenko-Marcov atunci când acesta se ocupa de arhiva personală a omului de stat american.

„Tot ce știu despre Dămian, după chiar spusele sale, este că se născuse în Transilvania, fiind de obârșie tătar, dar slujind ca preot al bisericii ortodoxe. Scria și vorbea latinește cu ușurință și în mod corect. S-a pregătit să plece din țara sa cu gândul de a face înconjorul lumii pe cât posibil pe uscat.

Citește și: Ce este interzis să faci în ziua de vineri ca să nu ai ghinion. Tradiția respectată de femei

A călătorit prin Germania, Franța, Olanda și Anglia. A rămas un timp la Oxford. Din Anglia a venit în Maryland, de acolo s-a dus în Noua Anglie și s-a reîntors pe uscat la Philadelphya, iar de aici a călătorit prin Maryland, Virginia și Carolina de Nord spre tine.

S-a gândit că i-ar folosi călătoriile sale să afle ceva despre electricitate. Eu l-am învățat cum să folosească tubul, cum să încarce butelia de Leyda și alte câteva experiențe”, se menționează în scrisoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te