Obiceiuri de Sâmbăta Mare, ultima zi din Postul Paștelui. Ce trebuie să faci acum și ce e interzis?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.05.2024 - 19:35
Obiceiuri de Sâmbăta Mare, ultima zi din Postul Paștelui Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Gospodinele prepara mancarea de paște Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Sâmbăta mare este ultima zi din Postul Paștelui. Românii fac ultimele pregătiri pentru această sărbătoare. Respectă obiceiuri din străbuni și se feresc de ghinion. Practic ne mai despart câteva ore de cea mai mare sărbătoare a creștinătății

SHARE

Sâmbăta Mare, ultima zi înainte sărbătoarea Învierii Domnului, este dedicată ultimelor pregătiri pentru Paşte. Acum se prepară mâncărurile din carne de miel și se pregătesc coșurile pentru biserică. 

Aceasta zi este ultima din Postul Paștelui. A doua zi, cei care au postit pot mânca din mâncarea de dulce. 

Obiceiuri de Sâmbăta Mare, ultima zi din Postul Paștelui. Ce trebuie să faci acum și ce e interzis?

Conform obiceiurilor străbune, în Sâmbăta Mare se sacrifică mieii și se prepară mâncărurile din carne de miel, precum drob, borş de miel, stufat sau friptură.

Mielul este simbolul lui Iisus în tradiţia creştină, căci atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit ''Mielul lui Dumnezeu'', simbolizând sacrificiul său suprem.

Seara, gospodinele pregătesc coşul pe care urmează să-l ducă la biserică, la slujba de Înviere, în care pun, de regulă, o lumânare, ouă roşii, pască şi cozonac, peste care aştern cel mai frumos ştergar din casă.

Citește și: Ce să nu faci sub nicio formă în ziua de sâmbătă. Superstițiile de groază întâlnite la români

Înainte de miezul nopţii, lumea porneşte către biserică, unde credincioşii primesc lumină, semn al Învierii Domnului. După slujbă, oamenii merg la cimitir şi aprind şi acolo lumânări, pentru a vesti şi celor de dincolo Învierea Mântuitorului, scrie digifm.ro.

Tot în Sâmbăta Mare se fac ultimele retuşuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paşti.

Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos.

De Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.

Începând de luni şi până sâmbătă, în Săptămâna Patimilor, se îmbracă haine de doliu. În ziua de Învinere se schimbă hainele cu altele noi, albe.

Foto: Freepik.com

Se spune că “dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti.

Dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări, scrie ziarulunirea.ro.

Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încat să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.

Citește și: Leguma cu care vopsești ouăle natural. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Bună la digestie

Ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

Se spune că sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin la casa unde au locuit înainte de plecarea în eternitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te