Divorțezi și vrei să păstrezi numele din timpul căsătoriei? Iată ce spun avocații și legea

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.04.2024 - 10:24
Ce să faci când divorțezi și vrei să păstrezi numele din căsătorie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Divorț Foto: Freepik.com

Sunt mulți români care vor să divorțeze. Mulți se gândesc să amâne pasul pentru că acesta implică mai multe probleme. De exemplu, unii vor să-și păstreze numele din căsătorie pentru că așa sunt cunoscuți. Iată ce trebuie să facă.

SHARE

Sunt multe cupluri care se despart după un anumit număr de ani de căsnicie. Și sunt cazuri în care femeile doresc să rămână cu numele soțului. 

Se întâmplă aceste situații când persoana respectivă a ajuns să fie mai cunoscută cu numele din căsătorie decât cel de dinaintea acestui statut.

Divorțezi și vrei să păstrezi numele soțului? Iată ce spun avocații și legea

Când doi soți descoperă că nu mai au nimic în comun ajung la divorț. Însă acest proces menit să le redea libertatea este de multe ori anevoios. De multe ori nu se înțeleg la împărțirea bunurilor, alteori este vorba de păstrearea numelui din timpul căsătoriei. 

De această problemă s-a lovit o psiholoagă. Ea și-a spus povestea pe un grup de pe Facebook.

Citește și: Cât îi costă pe români un divorț, în 2024? De ce acte ai nevoie ca să scapi de „sufletul pereche”

”Sunt în proces de divorț și deși avocatul meu susține că problema păstrării numelui de familie al soțului reprezintă un "subiect sensibil", doresc să știu care sunt cazurile în care acest lucru este posibil. 

Menționez că doresc acest lucru deoarece încă de când profesez că psiholog ( aproape 9ani) dețin acest nume de familie și atât în comunitatea psihologilor, cât și pe plan local sunt cunoscută/apreciată/recomandată. Am avut câteva invitații la anumite televiziuni, cât și Podcast-uri.

Totodată numele de familie pe care îl port în prezent nu este făcut cunoscut de către soțul meu, nici prin afiliere de către un membru de familie sau o alta persoană din afara acesteia. 

I-am spus avocatului meu că pot aduce declarații sau martori din rândul clienților, cât și a reprezentanților Colegiului Psihologilor din România, cât și colegi din țară”, a explicat femeia. 

Avocații de pe acest grup i-au explicat cum trebuie să procedeze.

Foto: Freepik.com

”Nu trebuie neapărat să fie soțul de acord. Instanța poate decide pt motive temeinice, fară acord în prealabil, să vă păstrați numele.
În cazul dumneavoastră, interesul este justificat și valorificat prin calitatea pe care o dețineți, respectiv profesia pe care o dețineți și v-ar fi afectata în caz de schimbare al numelui”, a explicat unul dinte avocați.

”Păstrarea numelui de familie se face doar dacă soțul este de acord, pentru că până la urmă este numele lui, iar dacă nu este de acord, vă decide instanța de judecată, dacă există motive temeinice să îl păstrați. Dacă aveți avocat, ascultați ce vă spune”, a transmis avocata Gabriela Bejan din Baroul București.

Citește și: Ce a pățit o mireasă după ce a răspuns cu „nu” la ceremonia de cununie civilă, în glumă

”Motivele invocate de dumneavoastră pot fi motive temeinice pentru ca instanța să decidă în favoarea cererii de păstrare a numelui. Depuneți toate dovezile pe care le aveți, astfel cum ați arătat, iar șansele sunt reale”, a explicat un alt avocat.

Ce lege le dă câștig de cauză românilor care vor să-și păstreze numele din căsătorie după divorț

Iată ce spune Codul civil despre păstrearea numelui după divorț: 

Art. 383 Cod civil – Numele de familie după căsătorie (numele după divorț)

(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.

(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei.

(3) Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te