Becali i-a dat ilegal 500.000€ Gabrielei Firea pentru campania electorală: „Îi iau înapoi de la PSD”

DE Catinca Doboș | Actualizat: 09.05.2024 - 13:38
Becali i-a dat ilegal 500.000€ Gabrielei Firea pentru campania electorală: „Îi iau înapoi de la PSD” - Foto: Profimediaimages.ro

Becali i-a dat ilegal 500.000€ Gabrielei Firea pentru campania electorală. Șeful FCSB a făcut declarații halucinante susținând că și-a ajutat fina cu jumătate de milion de euro, bani pe care îi va primi înapoi de la PSD. Legea nu îi permite să dea asemenea sume.

SHARE

Gigi Becali a declarat că a dat un împrumut de jumătate de milion de euro către fina sa, Gabriela Firea, pentru campania electorală PSD. Gabriela Firea candidează și la primăria București și pe listele PSD pentru alegerile europarlamentare, relatează ProSport..

Suma de bani este, însă, mult mai mare decât permite legea finanțării partidelor politice. Contactată de Newsweek România, Gabriela Firea a refuzat să răspundă.

Becali i-a dat ilegal 500.000€ Gabrielei Firea pentru campania electorală: „Îi iau înapoi de la PSD”

Șeful FCSB a spus că „nu are nevoie de DNA” și că face donația „publică” de unul singur.

Citește și: Firea: „Sunt candidat de ultim moment şi acesta este aparent un dezavantaj”

Legea are prevederi clare cu privire la împrumuturile de bani de la persoanele fizice sau juridice către partidele politice. Legea 113/2015 spune:

„Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.”

„Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.”

Citește și: Firea: „Nu mă destabilizează absolut deloc sondajele de opinie”

Salariul brut minim este acum de 3300 lei.

Astfel, un împrumut de la o persoană fizică ar putea fi de maxim 660.000 de lei, adica 132,651 de euro, iar de la o persoană juridică, împrumutul maxim ar fi de 1.650.000 lei, adică 331.648 euro.

Astfel, suma donată legal de Becali nu ar fi putut ajunge la 500.000 de euro. Singurul mod legal prin care ar fi putut fi posibil acest fel de donație este prin folosirea mai multor firme și/sau persoane fizice.

Citește și: Gigi Becali înființează Partidul Noua Gardă-Creștin Democrată. Un fost mare fotbalist i se alătură

„Fina mea candidează. Ea nu are bani. Candidații de la europarlamentare trebuie să dea niște bani împrumut, pe care-i iau înapoi. Și ea nu are de unde. Așa fac partidele. Și a venit la mine să o ajut, și eu i-am dat că este fină.

Citește și: Familia Ioanei Tufaru, dată afară după opt ani din apartamentul oferit de Becali: Tăiem din mâncare

Eu n-am nevoie de DNA, o fac publică (n.r.donația), am dat la PSD 500.000 euro. Bani pe care mi-i dă înapoi, după ce primesc ei de la stat. Că statul le dă o sumă de bani în funcție de procentaj. Nu știu cât ia”, a spus Gigi Becali într-un videoclip postat pe canalul de Youtube zonenewstv, potrivit ProSport

„Funcția de primar e de bărbat”

„Eu, din punctul meu de vedere, i-aș spune finei (n.r. – Gabriela Firea) să stea liniștită. Eu i-am zis că funcția de primar e de bărbat. Ziceți că sunt misogin, dar mai puternici sunt bărbații, sunt mai potriviți pentru funcții stresante.

Citește și: Răsturnare de situație în „Cazul Valiza”. Becali cere daune de 9 milioane de euro după decizia CEDO

Pe mine nu mă interesează știința, doar ce zice Hristos, ce spun Sfinții Părinți, să avansez pe linie de credință, dar ce zice știința nici nu mă mai interesează”, a declarat Gigi Becali, la România TV.

Citește și: Firea, despre candidatura la europarlamentare: „Nu a fost viziunea mea despre viaţă”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te