VIDEO „Operațiunea Chrisalida”: Franța livrează în secret rachetele devastatoare Scalp către Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.05.2024 - 08:01
„Operațiunea Chrisalida”: Franța livrează în secret rachetele devastatoare Scalp către Ucraina -Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

„Operațiunea Chrisalida”: Franța livrează în secret rachetele devastatoare Scalp către Ucraina. Guvernul francez a decis să transfere regimului de la Kiev un lot de rachete de croazieră SCALP cu o durată de viață care expiră.

SHARE

„Operațiunea Chrisalida”: Franța livrează în secret rachetele devastatoare Scalp către Ucraina.

Citește și: VIDEO SUA au dus la fier vechi bombardierul invizibil nuclear B-2 de 700.000.000$. Nu merita reparat

Franța a decis să aprovizioneze Ucraina cu rachete de croazieră Scalp fără a-și atinge propriile stocuri strategice. Este vorba de o operațiune secretă care se bazează pe o schemă industrială fără precedent. 

Emmanuel Macron a anunțat noi livrări de arme la Kiev. Pentru prima dată, președintele a dat o cifră precisă: „40 de rachete Scalp” pentru Kiev.

Citește și: VIDEO Avionul invizibil F-35 al SUA de 100.000.000$, pradă ușoară pentru Rusia. Lovit de la 400 km

Este a doua oară când Parisul transferă astfel de arme forțelor ucrainene. Dar de unde provin aceste rachete strategice devastatoare pe câmpul de luptă?

„Operațiunea Chrisalida”: Franța livrează în secret rachetele devastatoare Scalp către Ucraina

Programul secret a fost denumit „Chrisalida” cu referire la metamorfoza omizii într-un fluture.

Franța a identificat mai multe loturi de rachete de croazieră Scalp, plasate sub „coconi” în arsenalele sale. Un cocon este un ambalaj impermeabil care este folosit pentru a proteja și conserva echipamentul în vederea unei posibile reveniri în funcțiune, potrivit rfi.fr.

Au apărut două tipuri de stocuri: pe de o parte, rachete vechi care ajunseseră la sfârșitul vieții, dar erau intacte. Pe de altă parte, coconii care conţin rachete ce nu mai erau în uz pentru că le fuseseră luate piese sau componente pentru a menţine altele în stare de funcţionare.

Acestea trebuiau întoarse la fabricile unde au fost asamblate, în Franța. Mai exact la Bourges, la uzina care le-a produs în anii 2000.

O actualizare a echipamentului este planificată pe o perioadă de trei luni, pentru a le finaliza și a trece de teste. Procedura a fost simplificată, pentru că Parisul este sigur că rachetele Scalp trimise în Ucraina nu vor mai fi stocate, ci vor fi trase împotriva țintelor rusești în următoarele săptămâni.

Operațiunea a început în ianuarie, imediat ce a fost făcut anunțul prezidențial. Este o abordare economică foarte eficientă, deoarece rachetele eliberate din coconi erau destinate distrugerii.

Operațiunea de repunere în funcțiune este finanțată integral de Paris prin fondul francez de ajutor pentru Ucraina. În plus, această schemă nu are niciun impact asupra stocurilor de care au nevoie forțele franceze.

În afară de „Chrisalida”, acest program strict francez care trebuie finalizat în decurs de un an, autoritățile caută toate tipurile de muniție: obuze de 155 mm pentru artilerie și arme sol-aer pentru apărarea cerului ucrainean.

Există și rachete Scalp în versiunea „export”, iar ideea principală, din nou, este să se asigure că cele care ajung la sfârșitul vieții sau cele care ar putea fi vândute, sunt folosite de Ucraina.

Unii clienți din industria franceză de apărare au comandat Scalp în cantități mari într-o versiune puțin diferită de cea care echipează escadrilele franceze. Aceste versiuni nu pot fi programate prin calculatoare franceze. Prin urmare, aceste rachete trebuie adaptate astfel încât să fie compatibile cu sistemul de pregătire a misiunii pe care Paris l-a pus la dispoziția Kievului.

Pe acest subiect sensibil este nevoie de discreție, dar este probabil ca aceste rachete „de export”, dacă sunt vândute, să sufere unele transformări pe liniile de asamblare pentru a putea fi utilizate de către forțele aeriene ucrainene. Sfera de aplicare a acestor „exporturi” Scalp este puțin mai mică, iar unele software sunt diferite.

Victoriile Scalp pe frontul din Ucraina

Rachetele Scalp, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri, au fost arhitecții victoriei la Marea Neagră.

La 12 septembrie, un atac cu rachete la scară largă a distrus două nave care erau andocate în portul Sevastopol, o navă mare de debarcare și un submarin.

La 22 septembrie 2023, o salvă de rachete a pătruns în apărarea sol-aer rusă și a lovit sediul Flotei Mării Negre situat la baza navală Sevastopol, rănind și ucigând ofițeri de rang înalt. Se pare că amiralul Victor Sokolov a fost ucis în atac, deși această informație nu a fost confirmată.

La 4 noiembrie 2023, șantierul naval Kerci a suferit un atac masiv cu zece rachete, o navă de război rusă care transporta rachete de croazieră Kalibr a fost avariată.

Rachetele Scalp au ajutat la împingerea flotei rusești înapoi în partea cea mai de est a Mării Negre. O victorie care a permis Kievului să protejeze portul Odessa și să asigure un coridor naval de-a lungul coastelor sale, permițând exportul de cereale.

Scalp-ul a participat și la distrugerea unor importante active logistice care aprovizionau frontul rusesc, iar capul său penetrant face posibilă distrugerea fortificațiilor îngropate.

Racheta, cu o rază de acțiune de 300 km, poate pătrunde câțiva metri în beton și detectează cavitatea în care va exploda încărcătura sa de 450 de kilograme. Precizia foarte mare face posibilă pătrunderea a două rachete una după alta în buncăre. 

În plus, sistemul de navigație inerțial și vizual îi permite să zboare fără capacitatea de poziționare prin satelit.

De asemenea, poate elibera momeli pentru a atrage apărarea sol-aer a inamicului și astfel să pătrundă în adâncimea dispozitivului inamicului. În termeni militari, racheta Scalpul este cu adevărat  un „schimbător de joc”, ceea ce s-a dovedit pe frontul din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te