FOTO Cum arată „rechinul fantomă”, hyperdrona submarină invizibilă. Distruge autonom țintele

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.05.2024 - 10:29
Cum arată „rechinul fantomă”, hyperdrona submarină invizibilă. Distruge autonom țintele - Foto: Profimedia images

Cum arată „rechinul fantomă”, hyperdrona submarină invizibilă. Distruge autonom țintele. Ghost Shark și Manta Ray sunt numele prototipurilor de vehicule subacvatice fără echipaj - UUV sau drone - prezentate recent de Australia și, respectiv, de Statele Unite.

SHARE

Experții spun că submersibilele ar putea reprezenta viitorul războiului subacvatic, demonstrând capacitatea de a exercita putere reducând la minimum pericolul pentru viața umană.

Cum arată „rechinul fantomă”, hyperdrona submarină invizibilă. Distruge autonom țintele

Utilizarea dronelor în războiul aerian a devenit un lucru obișnuit. Statele Unite le-au folosit pe scară largă în timpul conflictelor din Irak și Afganistan începând cu anii 1990, iar dronele mai noi și mai ieftine au devenit piese cheie ale echipamentelor militare pentru ambele părți în invazia Rusiei în Ucraina.

Kievul a construit, de asemenea, drone navale de suprafață, care au provocat pierderi grele navelor mult mai mari și mai scumpe ale Flotei rusești din Marea Neagră.

Dronele aeriene și de suprafață maritime pot fi controlate cu ajutorul sateliților și al undelor luminoase și radio. Dar acestea nu funcționează în același mod în adâncuri.

Un studiu publicat în 2023 în revista elvețiană Sensors subliniază că, comunicațiile subacvatice necesită mai multă energie, dar tot înregistrează pierderi semnificative de date din cauza unor variabile precum temperatura, salinitatea și adâncimea apei.

Producătorii noii generații de UUV-uri militare nu spun cum vor depăși problemele de comunicații.

Cele mai avansate vehicule autonome subacvatice din lume

Dar când Australia a prezentat luna trecută Ghost Shark, a numit prototipurile "cele mai avansate vehicule autonome subacvatice din lume".

"Ghost Shark va oferi Marinei Militare o capacitate de război submarin autonom, invizibilă și cu rază lungă de acțiune, care poate efectua operațiuni de informații, supraveghere, recunoaștere (ISR) și lovituri persistente", se arată într-o declarație a Ministerului australian al Apărării, adăugând că se așteaptă ca primele modele de producție să fie livrate până la sfârșitul anului viitor.

Drona marină Ghost Shark (rechinul fantomă n.red) - Foto: Profimedia images

Oficialii australieni și cei de la producătorul Anduril Australia au declarat că nu pot împărtăși niciuna dintre specificațiile privind Ghost Shark, deoarece acestea rămân clasificate.

Dar au lăudat rapiditatea cu care submersibilul a trecut de la idee la testare, programul fiind demarat în urmă cu doar doi ani.

"A fi înaintea programului, în limitele bugetului, este ceva destul de inedit", a declarat reporterilor Shane Arnott, vicepreședinte senior pentru inginerie al Anduril.

"Livrarea primului prototip Ghost Shark înainte de termen stabilește un nou standard pentru dezvoltarea de capabilități la viteza necesităților", a declarat într-o declarație Tanya Monro, șefa departamentului de știință al apărării din Australia.

Emma Salisbury, membru al think tank-ului britanic Council on Geostrategy, a declarat că Ghost Shark seamănă foarte mult cu UUV-ul extra-large Orca, dezvoltat în SUA.

"Presupun că toate acestea sunt destinate unor seturi de misiuni aproximativ similare - informații persistente, supraveghere, recunoaștere și capacitate de atac, în special în domeniul antisubmarin", a declarat Salisbury.

„Orca” construită de Boeing, o dronă submarină de ultimă generație

Marina americană a numit Orca UUV-ul Orca, construit de Boeing, "un submarin diesel-electric de ultimă generație, autonom, fără echipaj uman, cu o secțiune modulară de sarcină utilă pentru a executa o varietate de misiuni", într-un comunicat de presă din decembrie privind livrarea unei prime platforme de testare Orca, un prototip timpuriu.

Având o încărcătură utilă modulară înseamnă că, teoretic, Orca ar putea transporta diferite varietăți de arme în funcție de sarcină sau ar putea fi dotat cu echipamente specializate pentru recunoaștere sau, eventual, pentru colectarea de informații.

În comunicat se precizează că Pentagonul va achiziționa încă cinci dintre aceste UUV-uri, fără a oferi un calendar. Dar Orca americană este în lucru de mai bine de un deceniu, se arată în comunicatul Marinei, un contrast puternic cu viteza cu care Australia a dezvoltat Ghost Shark.

Chris Brose, directorul de strategie al Anduril, a declarat că firma și Australia se află în "procesul de a dovedi" că "aceste tipuri de capacități pot fi construite mult mai rapid, mult mai ieftin și mult mai inteligent".

Anduril Australia a declarat că Ghost Shark, dezvoltat în întregime la nivel național, va fi disponibil pentru export după ce se va alătura flotei navale australiene.

Între timp, dincolo de Pacific, Orca nu este singurul UUV dezvoltat în SUA.

Cum arată drona sumbarină americană Manta Ray

Cea mai recentă dronă americană este Manta Ray de la Northrop Grumman, al cărui prototip a fost testat în largul Californiei de Sud în februarie și martie.

Drona submarină Manta Ray - Foto: Profimedia images

Agenția pentru produse de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA), ramura Pentagonului însărcinată cu dezvoltarea de noi tehnologii, afirmă că punctul forte al Manta Ray constă în modularitatea sa, adică în capacitatea de a schimba încărcăturile utile în funcție de misiune.

Poate fi dezmembrat și încadrat în cinci containere de transport maritim standard, poate fi mutat acolo unde urmează să fie desfășurat și reasamblat pe teren, potrivit Northrop Grumman.

Prototipul a fost construit în Maryland și apoi reasamblat pe coasta Californiei.

"Combinația dintre transportul modular de-a lungul țării, asamblarea pe teren și desfășurarea ulterioară demonstrează o capacitate inedită pentru un UAV foarte mare", a declarat Kyle Woerner, care conduce programul Manta Ray la DARPA, într-un comunicat de presă al agenției.

De asemenea, acesta a precizat că metoda de transport modular înseamnă că Manta Ray poate economisi energia internă pentru misiunea sa, în loc să o folosească pentru a ajunge la locul de desfășurare.

La fel ca „Orca”, Manta Ray nu a fost asamblat la fel de repede ca Ghost Shark. Programul său a început în 2020, iar DARPA nu a oferit un obiectiv pentru ca Manta Ray - sau o variantă a acesteia - să se alăture flotei americane.

"DARPA se angajează împreună cu Marina americană în ceea ce privește următorii pași pentru testarea și tranziția acestei tehnologii", se arată în comunicatul agenției.

Între timp, China, desemnată de armata americană drept "amenințarea de ritm" în Pacific, face, de asemenea, progrese în domeniul UUV-urilor, a declarat Salisbury, potrivit CNN.

"Deși detaliile sunt puține, ca în cazul majorității capacităților chinezești, ei le dezvoltă de cel puțin 15 ani și probabil că acum au ceva similar cu Orca (dar cu torpile) în faza de testare", a spus ea.

Expertul în submarine H I Sutton afirmă pe site-ul său Covert Shores că, potrivit unei analize a informațiilor din surse deschise, se crede că Beijingul ar avea în curs de dezvoltare cel puțin șase UUV-uri extra-large.

În afară de Australia, SUA și China, alte țări care lucrează la UUV-uri sunt Canada, Franța, India, Iran, Israel, Coreea de Nord, Norvegia, Rusia, Coreea de Sud, Ucraina și Marea Britanie, potrivit lui Sutton.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te