Rusia „tremură”. SUA au efectuat cu succes teste nucleare într-un laborator subteran

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.05.2024 - 10:09
Rusia „tremură”. SUA au efectuat cu succes teste nucleare într-un laborator subteran - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Rusia „tremură”. SUA au efectuat teste nucleare într-un laborator subteran, după ce Putin a ridicat nivelul amenințărilor de același tip în ultimii doi ani, de când a declanșat cel mai mare război în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

SHARE

Administrația Națională de Securitate Nucleară a SUA a colectat informații valoroase pentru a sprijini siguranța, fiabilitatea și eficacitatea focoaselor nucleare americane, într-un răspuns la amenințările repetate ale Moscovei. 

Rusia „tremură”. SUA au efectuat cu succes teste nucleare într-un laborator subteran

Statele Unite au efectuat cu succes teste nucleare subcritice într-un laborator subteran din Nevada, raportează Administrația Națională pentru Securitate Nucleară din cadrul Departamentului de Energie al SUA (NNSA).

"Experimentul a fost primul din seria Nimble, realizat în colaborare cu Lawrence Livermore National Laboratory. Seria va fi susținută și de Laboratorul Național Los Alamos", a precizat agenția.

NNSA se bazează pe experimentele subcritice pentru a colecta informații valoroase pentru a susține siguranța, fiabilitatea și eficiența focoaselor nucleare americane fără teste de explozie nucleară.

Citește și: Putin a ordonat pregătirea „Apocalipsei” cu arme nucleare de 4 ori mai puternice decât la Hiroshima

Întreprinderea de securitate nucleară va utiliza rezultatele pentru a îmbunătăți capacitățile de modelare și simulare, parte a programului de gestionare a stocurilor bazat pe știință pe care NNSA îl conduce de peste 30 de ani.

Agenția a subliniat că experimentul efectuat, ca și cele 33 de experimente subcritice care l-au precedat, nu a încălcat standardele stabilite de Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare.

Citește și: Rusia amenință Occidentul cu „dizolvarea civilizației”. Lavrov: Pericolul războiului nuclear, sporit

"Acest experiment s-a desfășurat așa cum a fost prevăzut în cadrul moratoriului voluntar al Statelor Unite privind testarea dispozitivelor explozive nucleare din 1992 și nu a avut ca rezultat o reacție în lanț supercritică autoîntreținută", a precizat NNSA.

Citește și: VIDEO Putin amenință cu distrugerea civilizației umane: „Fără Rusia nu există pace solidă în lume”

Reamintim că Statele Unite ale Americii a transmis că nu detectează în prezent semne că Rusia se pregătește să folosească efectiv arme nucleare în Ucraina. 

La începutul lunii mai, The New York Times a relatat că în apropierea orașului belarus Osipovichi, situat la 190 km de granița cu Ucraina, se construiește o instalație militară în care rușii pot depozita arme nucleare. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te